Prvi pobjednik Lige prvaka i nakon 30 godina je najkontroverzniji

Foto: Profimedia

U 30 godina Lige prvaka nije bilo kontroverznijeg pobjednika od onog koji je osvojio njeno prvo izdanje. Marseille je i dalje jedini francuski klub koji je osvojio Ligu prvaka otkako je Europski kup rebrendiran za sezonu 1992./93. U finalu 1993. momčad Raymonda Goethalsa pobijedila je legendarni Milan s Francom Baresijem, Paolom Maldinijem, Frankom Rijkaardom i Marcom van Bastenom, piše BBC Sport.

Gol braniča Basilea Bolija osigurao je pobjedu 1:0 u Münchenu, Marseille je postao europski prvak. Čak ni Paris St. Germain s Lionelom Messijem, Kylianom Mbappeom i Neymarom nije to uspio učiniti. Taj će pothvat, međutim, zasjeniti skandal s namještanjem utakmica, zbog kojeg je Marseilleu oduzet naslov francuskog prvaka iste sezone te je klub izbačen iz prve lige.

Krenimo s dobrim stvarima. Dok je premijerno izdanje Lige prvaka neprepoznatljivo u odnosu na današnji sustav natjecanja - samo osam klubova izborilo je grupnu fazu, iz koje su se pobjednici skupina kvalificirali za finale - Marseille je impresivno prošao kroz cijelo natjecanje bez ijednog poraza.

Njegov predsjednik Bernard Tapie - zapamtite to ime - žestoko je ulagao u momčad nakon poraza od Crvene zvezde u finalu Europskog kupa 1991. U obranu su došli golman Fabien Barthez i stoper Marcel Desailly, a napadač Alen Bokšić doveden je da zabija golove. Hrvatski internacionalac postigao ih je šest u toj europskoj sezoni, kao i veznjak Franck Sauzee.

Bernard Tapie (Profimedia)

S tri pobjede i tri remija iz šest utakmica u skupini, Marseille je za bod nadmašio škotskog prvaka Rangers i izborio okršaj s Milanom, koji je u finalu bio ogroman favorit. Talijani su osvojili Europski kup 1989. i 1990., a grupu su pokorili sa šest pobjeda iz šest utakmica.

No 26. svibnja 1993. nisu mogli pronaći put kroz Marseilleovu obranu ni prije ni nakon 44. minute, u kojoj je Boli glavom na prvoj vratnici zahvatio ubačaj Abedija Pelea iz kornera i proslijedio loptu u suprotni kut pokraj ukopanog Milanova golmana Sebastiana Rossija.

Vreća s novcem zakopana u vrtu

Ipak, događaji zbog kojih će Marseilleova sezona 1992./93. postati zloglasna zbili su se nekoliko dana prije tog finala. Osim što je ganjao europski uspjeh, klub je bio u neizvjesnoj borbi za francuskog prvaka s PSG-om i Monacom, koja se svela na posljednje kolo, tjedan dana uoči susreta s Milanom.

Marseille je gostovao kod Valenciennesa, kojem je prijetilo ispadanje, i trebao je pobjedu da osigura naslov. I ostvario ju je, pobjedom 1:0 završio je prvi dio pohoda na duplu krunu.

No uskoro su se pojavila izvješća da nije sve onako kako izgleda. Valenciennesov igrač Jacques Glassmann rekao je da mu je Jean-Jacques Eydelie, Marseilleov veznjak i bivši suigrač u Nantesu, ponudio 250.000 franaka da "digne nogu s gasa".

Mito je ponuđeno još dvojici Valenciennesovih nogometaša - Jorgeu Burruchagi i Christopheu Robertu. Robertova supruga otišla je u hotel s Marseilleovom momčadi i pokupila vreću s novcem, koja je kasnije pronađena zakopana u vrtu njene majke.

Započela je kriminalna istraga, kao i kontraoptužbe. Marseilleu je oduzet naslov prvaka, izbačen je u drugu ligu i zabranjeno mu je da brani titulu osvajača Lige prvaka.

Profimedia

Drugoplasirani PSG odbio je i naslov u Ligue 1 i Marseilleovo mjesto u Ligi prvaka jer su se njegovi vlasnici, TV kuća Canal+, pribojavali gubitka pretplatnika na jugu Francuske. Tako je trećeplasirani Monaco preuzeo mjesto u Ligi prvaka 1993./94., a na popisu francuskih prvaka sezona 1992./93. ostala je upražnjena.

Marseilleu je ipak dopušteno da zadrži kontinentalnu krunu jer nije bilo dokaza o nikakvom namještanju na njegovim europskim utakmicama. Zato je klub ostao upisan kao premijerni pobjednik Lige prvaka iako s golemim moralnim asteriskom pokraj imena.

Tapie je dobio dvije godine zatvorske kazne - od čega je odslužio osam mjeseci - dok je Eydelie, koji se s 27 godina približavao vrhuncu karijere, izbačen iz nogometa na 18 mjeseci. Eydelie se vratio nogometu, ali nikad na razinu iz Marseillea. Nakon nekoliko godina lutanja, uključujući posudbu u Walsallu, 2003. se umirovio.

Igrači su stalno primali injekcije

No Eydelie nije bio završio s Marseilleom. U svojoj autobiografiji, objavljenoj 2006., tvrdio je da su igrači uoči utakmice s Milanom primili sumnjive injekcije. Te su tvrdnje poduprli njegovi suigrači Chris Waddle i Tony Cascarino.

"Igrači su u Marseilleu stalno dobivali injekcije", rekao je Waddle za The Sun 2003. godine. "Klupski liječnik rekao je da će nam injekcije pomoći u oporavku nakon utakmica. Ja sam ih primio nekoliko, ali nisu činile nikakvu razliku. Ne znam što su sadržavale, ali nitko nije pao na dopinškom testu niti su pronašli išta ilegalno."

Cascarino je kasnije iste godine za Times napisao: "Do danas nemam pojma što je bilo u njima. Doktor bi mi samo rekao da ću imati više adrenalina, a nikad nisam osjetio potrebu da pitam za detalje. Što god je to bilo, moje izvedbe su se poboljšale. Nekako se nadam da je sve bilo legalno iako sam 99% siguran da nije."

UEFA je ponovno provjerila antidopinške testove koji su tada napravljeni i potvrdila da su svi bili negativni, a Tapie je neuspješno tužio Eydelieja zbog klevete. To je donijelo mračni zaključak ove zloglasne priče. Prvi pobjednik Lige prvaka zauvijek će ostati obavijen kontroverzom.