Rusi: Lovren je potjeran iz Zenita zbog ustaških pozdrava

Foto: Screenshot/Index

DEJAN LOVREN (33) se prije tri dana vratio u Lyon. Ruski Zenit zaradio je na hrvatskom reprezentativcu dva milijuna eura. Mnoge je iznenadio taj transfer jer je Lovren bio kapetan i vođa ruskog prvaka, a ruski Soccer detaljnije se pozabavio ovim transferom. Naime, njihovi izvori tvrde da je Lovren potjeran iz Rusije zbog ustaških pozdrava, što se u toj zemlji smatra nedopustivim.

"Odlazak s političkim prizvukom"

Soccer je objavio tekst s naslovom "Zenit se poslije skandala oslobodio Lovrena", koji govori da su u Rusiji bili jako dobro upoznati s Lovrenovim pjevanjem Thompsonovih pjesama. U podnaslovu teksta piše "Odlazak s političkim prizvukom", a dalje se nastavlja cijelim objašnjenjem situacije:

"Ne postoji osoba u Europi koja ne razumije značenje geste ravno podignutom desnom rukom. Ljubitelji ovog pozdrava odnijeli su milijune života beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan 'Za dom spremni'. Ovaj pozdrav je preživio desetljeća, a korišten je i tijekom rata i raspada Jugoslavije."

"Zenit je htio produljiti s Lovrenom, a onda se pojavio video"

U tekstu se nadalje spominje da je Zenit Lovrenu uoči Svjetskog prvenstva najavio produljenje ugovora te da njegove godine nisu bile problem. Spominje se i da su navijači Zenita razgovarali s Upravom nekoliko puta nakon što su izašle snimke na kojima Lovren i Brozović veselo slave hrvatsku broncu u Velikoj Gorici.

"Reakcija FIFA-e je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebali biti suspendirani za nekoliko utakmica hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi nekom navijaču u Njemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda nogomet zbog iste stvari? Hoće li Nijemci pokrenuti kazneni progon? Lovren je preskakao školske satove u Njemačkoj, gdje su objašnjavali kamo vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi", zaključuju Rusi.

Fešta uz Thompsona i Čavoglave

Podsjetimo, brončani hrvatski reprezentativci su 18. prosinca spektakularno dočekani u Zagrebu pred gotovo 100 tisuća ljudi, nakon osvajanja bronce na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Nakon toga igrači su se zaputili na razne lokacije, a Dejan Lovren i Marcelo Brozović završili su u Velikoj Gorici u kafiću Epic Brozo Marcela Brozovića. 

Tamo je nastala velika fešta, a u jednom trenutku neki su skinuli i majice. Poseban delirij u Brozovićem kafiću nastao je kada je bend zapjevao Čavoglave i Kninsku kraljicu Marka Perkovića Thompsona.