NOGOMET

Seedorf: Dajte mi ponudu, ja ću odlučiti vrijeđa li me

Foto: EPA

CLARENCE SEEDORF imao je sjajnu igračku karijeru te je i danas jedini nogometaš koji je Ligu prvaka osvojio s tri različita kluba. Napravio je to kao član Ajaxa, Real Madrida i dvaput u dresu Milana, kluba u kojem je i započeo trenersku karijeru. No ona nije ni izbliza tako uspješna kao igračka.

Milan je preuzeo u siječnju 2014. i odradio tek 22 utakmice na klupi s prosjekom od 1.59 osvojenih bodova po susretu. Dvije godine čekao je sljedeći posao. Poziv je stigao iz kineskog Shenzhena, u kojem se zadržao tek pet mjeseci prije nego što je otišao u prosincu 2016.

Potom je u veljači 2018. godine preuzeo Deportivo, s kojim je pobijedio tek dvaput u 16 utakmica pa je njegova momčad ispala iz španjolskog prvenstva. U kolovozu iste godine preuzeo je reprezentaciju Kameruna. U srpnju 2019. dobio je otkaz nakon razočaravajućih rezultata. Sada se osvrnuo na svoju trenersku karijeru.

Seedorf: Teško mi je to shvatiti

"Zapitao sam se zašto nisam dobio drugu priliku u Italiji. Dvoje djece mi je rođeno ondje. Ne mislim da je to rasistička zemlja. Ima rasista, ali Italija nije rasistička zemlja. No teško mi je shvatiti da su oni koji su nakon mene vodili Milan vrlo brzo preuzeli druge momčadi, a ja nisam dobio nikakvu ponudu. Nakon 20 godina ondje...", rekao je.

"Znali su mi reći da me ne žele uvrijediti ponudom. Dajte mi ponudu, ja ću odlučiti vrijeđa li me ona. Nije to samo u Italiji, tamnoputih trenera je malo diljem cijelog svijeta. Prva prava ponuda stigla mi je iz Kine, a prihvatio sam je jer volim putovanja i jer je za mene svaki projekt važan. Nogomet je refleksija društva. Moja je životna misija stvoriti jednakost i uključivost. To bi trebalo biti snaga društva", zaključio je Seedorf.