HNL

Tko je bolji igrač, Oršić ili Livaja? Samo je jedan točan odgovor

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

​GOLČINOM protiv Chelseaja Mislav Oršić podebljao je vodeću poziciju na listi najboljih strijelaca Dinamove europske povijesti. Bio mu je to 27. gol za Plave u jednom od dva najkvalitetnija međunarodna natjecanja Starog Kontinenta. Dojam je da je Oršić, unatoč svim svojim uspjesima, i dalje žestoko podcijenjen igrač.

U reprezentaciji igra sporednu ulogu, a po pitanju imidža i zastupljenosti u javnosti zaostaje čak i za ponekim HNL zvijezdama. U tom pogledu posebno gleda u leđa Marku Livaji, čovjeku koji je bio ključ Hajdukovog preporoda prošle sezone i u Splitu zaradio status kao rijetko koji igrač u modernoj povijesti domaćeg nogometa.

Jednu od prvih usporedbi ove dvojice igrača u javnom prostoru dao je Vedran Ćorluka, pomoćnik Zlatka Dalića. Podsjetimo, odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, bivši branič Dinama je poručio: "Bit ću iskren, ne mislim da je Livaja najveća zvijezda (HNL-a). Možda je to u Dalmaciji, ali u Zagrebu sigurno nije. Za mene kao dinamovca zvijezde su Oršić, Livaković..."

Posljednjih je dana aktualno pitanje tko je od njih dvojice bolji igrač. Kao glavni argument u korist Oršića uzima se izvrsnost i uspješnost u europskim okvirima, dok Livaji u prilog ide to što je oko njega izgrađena cijela momčad, koju je doveo do najvećeg uspjeha u proteklih deset godina. Na pitanje tko je od njih dvojice bolji, postoji samo jedan točan odgovor.

Usporedive brojke u HNL-u

Kad je riječ o golgeterskim, realizacijskim i kreacijskim statistikama prošle i ove sezone u HNL-u, njihove brojke su relativno usporedive i daju tek okvirnu sliku o njihovim sposobnostima, sličnostima i razlikama.

Livaja uvjerljivo vodi po ukupnom broju golova, ali izuzmemo li golove iz kaznenih udaraca, razlika je vrlo mala. Splitska desetka je i nešto bolji kreator i asistent, a najveća razlika je u driblinzima.

Ovdje u obzir treba ipak uzeti i činjenicu da je baš sve u igri Hajduka (opravdano) podređeno Livaji, dok Oršić u Dinamu nema takav luksuz. Iako igra u dominantnijoj momčadi, donekle je očekivano da u ovim kategorijama zaostaje za rivalom.

Naravno, slika nije kompletna bez europskih nastupa, a u njima je Oršić superioran čak i hrvatskim igračima koji igraju u najvećim svjetskim ligama. Hattrickovi Atalanti i Tottenhamu, golovi za rušenje Seville, West Hama i Chelseaja te sjajne igre u tim utakmicama nešto su što Livaja nema.

Ipak, iz statističkog kuta, takvu usporedbu nije opravdano povući jer Livaja ima mnogo manji broj utakmica u Europi. Konkretno, u Hajduku ih je odigrao pet i u njima ima dvije asistencije. Oršić više od toga odigra svake sezone još prije grupne faze Europa lige ili Lige prvaka. Ipak, dojam i uspjeh u Europi govori nam nešto o njihovim razlikama.

U čemu je Livaja bolji?

Može se reći da je Livaja bolji kreator od Oršića, bilo da je riječ o tome da driblingom sebi stvori bolju poziciju ili o pregledu igre, dodavanju i dovođenju suigrača u idealne situacije u završnici. 

Njegov najveći forte u igri je onaj faktor X koji napad Hajduka, ali i suigrače, čini boljima. Pritom je važno da ima potpunu slobodu u igri i da igra u sustavu u kojem je mogućnost improvizacije važan faktor. Naime, u HNL-u danas ne postoji, a dugo nije ni postojao, igrač s takvim vicom u igri.

U samoj završnici je nešto raznovrsniji od Oršića i bolji je u duelu, sposoban kreirati i zabijati sa suparničkim igračem na leđima. Jedna od njegovih najvećih prednosti je upravo to što je figurom i navikama čovjek oko kojeg se može slagati napad.

U čemu je Oršić bolji?

Oršić, s druge strane, treba fizički dominantnog centarfora, koji će mu otvarati prostor, biti mantinela i razigravati ga. Partnerstvo njega i Petkovića u tom pogledu je nešto zbog čega je Dinamo postigao većinu europskih uspjeha u zadnjih nekoliko sezona.

A Dinamov napadač taj prostor koristi fenomenalno. Oršić u odnosu na Livaju ima puno bolje radne navike, igrač je prostora i može dati dubinu svojoj ekipi utrčavanjima iza obrane. U završnici se skoro uvijek izbacuje na desnu nogu, ali njegov udarac iskosa jedan je od najboljih u svijetu nogometa i doveo ga je do perfekcije.

U odnosu na Livaju, Oršić je i puno odgovorniji defenzivni igrač. Danas je luksuz igrati obranu s jednim igračem manje, a na najvišoj razini nogometa to je detalj koji može činiti razliku između pobjede i poraza.

Tko je bolji? Ovisi o tome jeste li Dinamo ili Hajduk

Konačan odgovor na pitanje tko je bolji igrač između Oršića i Livaje nije jednostavan i nadilazi razinu birtijaškog nadvikivanja, u kojem površna analiza i selektivna argumentacija služe da dovedu do unaprijed željenog zaključka, ovisno o navijačkim preferencijama.

Odgovor na to pitanje ovisi o nekoliko faktora, a jedan od najvažnijih je onaj u kojem se mora u obzir uzeti kontekst ekipe u kojoj bi igrali. Postoji razlog zašto je Oršić bolji u Dinamu nego što bi bio Livaja i zašto je Livaja bolji u Hajduku nego što bi bio Oršić.

Livaja je nešto talentiraniji igrač i lakše može ni iz čega izmisliti nešto. Takav igrač može lakše prosječnu ekipu učiniti dobrom ili dobru vrlo dobrom, kao što je i napravio na Poljudu prošle sezone.

S druge strane, Oršić je igrač koji je ovisniji o sustavu, ali ima puno bolje radne navike u igri, koje su prilagođenije modernom nogometu. Oršić bi se vjerojatno prilagodio na igru u najboljim svjetskim ligama brže i bolje od Livaje.

Ni Dinamo ni Hajduk dugo nisu imali takve vedete. S jedne strane, Oršić kao tip koji fantastičnom završnicom i prodornošću daje efikasnost sjajnom europskom Dinamu koji ruše velikane, a s druge Livaja kao faktor X koji je Hajdukovim navijačima prvi put u 17 godina pružio mogućnost da sanjaju kako mogu uloviti Dinamo.