Trener Southamptona: Malo sam se zanio brojem zvijezda u ekipi. Sad je dosta

Foto: Profimedia

MISLAV ORŠIĆ je u engleskom Southamptonu malo manje od mjesec dana. Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena na St. Mary's je stigao kako bi momčadi pomogao da ostane u ligi, ali trenutačno je dosta daleko od statusa prvotimca Southamptona. 

Oršić je stigao iz Dinama za oko šest milijuna eura uz bonuse, a i Dinamovi i Southamptonovi navijači pitaju se što se s njim događa, odnosno zašto ne igra onoliko koliko se očekivalo. Oršić je u Premier ligi zaigrao svega šest minuta u pobjedi protiv Evertona te po sat vremena u Liga kupu i FA kupu. 

Prebačen u drugu ekipu

Nažalost, nije se radilo samo o uvodnim nevoljama. Dan uoči utakmice 21. kola Premier lige protiv Brentforda velški trener Nathan Jones Oršića je prepustio treneru rezervne ekipe, baš kao i bivšeg hrvatskog reprezentativca Duju Ćaletu-Cara i njemačkog reprezentativca Armela Bellu-Kotchapa. 

Jones je na klupu stigao umjesto dugogodišnjeg trenera Ralpha Hasenhüttla, a priliku je dobio zahvaljujući vrlo dobrim rezultatima u drugoligašu Lutonu. U Southamptonu za sada nije uspio izazvati rezultatski zaokret i poražen je u šest od sedam prvenstvenih utakmica. 

Brentford je u posljednjem kolu bio bolji s uvjerljivih 3:0, nakon čega je Jones pred novinarima priznao krivnju, ali i najavio stroži pristup prema igračima: "Na ekipi se ne vidi moj trenerski potpis koji je do sada trebao biti vidljiv. Doveden sam da bih napravio određene stvari, ali ih još ne vidim. Previše sam povlađivao okolnostima, pokušao koristiti ono što imam. Želim biti potpuno iskren, iznevjerio sam igrače.

Doveden sam da bih razvio stil igre koji je prije krasio moje ekipe. Branili smo se dobro, bili agresivni, ofenzivni, stvarali smo pritisak protivnicima i imali odličan reposjed. To što Southampton nije takav je moja krivica. U svakom klubu do sada sam inzistirao na visokim standardima i sam davao primjer. Ovdje sam se možda ustručavao jer je ovo Premier liga i igrači su zvijezde, ali više neću."

Southampton i dalje na dnu

Southampton je i dalje na samom dnu tablice Premier lige i ima drugu najgoru obranu od svih 20 klubova elitnog ranga. Ispadanje u Championship čini se kao realna opasnost i ako klub s juga Engleske uskoro ne preokrene stvari, prijeti im da se nakon 11 godina ponovno nađu među drugoligašima. 

"Na prijašnjim poslovima sam dobio puno nagrada, bio sam proglašen trenerom godine i moje ekipe su po mnogim statističkim parametrima bile u engleskom i europskom vrhu. Probao sam navijačima dati što žele. Pokušao sam igračima dati sustav koji im odgovara, ali on ne odgovara meni kao treneru. Nije u skladu s razlozima mog dovođenja " zaključio je Jones.