HRVATSKI NOGOMETAŠI

Tuchel nema izbora. Mora dovesti Perišića

Foto: EPA-EFE

HRVATSKI reprezentativac Ivan Perišić postat će novi igrač engleskog Chelseaja. Talijanski Sport Mediaset pustio je tu informaciju u javnost, a prenijeli su je dosad mnogi talijanski i engleski mediji. Perišić još nije potpisao novi ugovor s Interom, postojeći mu istječe ovog ljeta, tako da je odlazak iz Italije sasvim realan scenarij.

Podsjećamo, Perišić je prije dva dana uništio Juventus u finalu talijanskog kupa. Bio mu je to jedan od najboljih nastupa u dresu Nerazzurra, a nakon susreta je poslao znakovitu poruku klupskim čelnicima da se s najvažnijim igračima "ne čeka do posljednje sekunde".

Perišić bi tako ovo ljeto mogao postati suigrač Matea Kovačića i u klubu koji je i dalje aktualni prvak Europe. S obzirom na to što Perišić donosi i što Chelseaju treba, njegov dolazak čini se kao pun pogodak za obje strane.

Perišić je zamjena za najslabiju kariku Chelseaja

Londonski klub nema puno slabih karika, ali kada bi se moralo prstom uperiti u jedan dio terena, to bi bila pozicija lijevog beka. Ben Chilwell je ozlijeđen gotovo cijelu sezonu pa Chelsea na toj poziciji ima samo jednog igrača - Marca Alonsa, koji se spominje u kontekstu odlazaka sa Stamford Bridgea.

Španjolski bek  ne nudi Chelseaju opciju više ni u obrani ni u napadu. Njegovi problemi posebno su vidljivi u fazi obrane gdje ne može pratiti visok tempo, posebno kad je riječ o Tuchelu i njegovim zahtjevima u presingu.

Perišić bi bio idealna zamjena za Alonsa. Prodorniji je, opasniji s loptom u nogama, ima bolji dribling i u završnici može puno bolje zatvoriti drugu stativu. Dodatan plus je i to što je kapetan Cesar Azpilicueta, koji je znao pokriti tu poziciju, na izlaznim vratima kluba i navodno se već dogovorio s Barcelonom.

Doduše, najveći problemi Chelseaja će na ljeto biti baš u obrani. Rudiger i Christensen su dogovorili transfere u Real Madrid, odnosno Barcelonu, i bit će to idealna šansa za aktualnog prvaka Europe da složi sasvim novu zadnju liniju.

Chelsea, baš kao i Inter, igra u formaciji s tri stopera i dva beka, zbog čega bi Perišiću asimilacija trebala biti relativno bezbolna. Doduše, razlike postoje - Inter često igra s veznjakom više, dok Chelsea često ne igra s dva napadača i jednom desetkom, nego obrnuto. Tu nastupa Perišićeva svestranost, zbog koje bi ga htio bilo koji trener na svijetu.

Perišić može pokriti još barem dvije pozicije, a vjerojatno i više

Perišić može pokriti bilo koju od te dvije pozicije. U teoriji bi mu takva pozicija, na kojoj uglavnom igraju Mount, Havertz, Werner ili Pulisic, mogla idealno odgovarati s obzirom na njegove navike u igri.

Mogao bi loptu primati široko uz aut-liniji, gdje je navikao koristiti svoju brzinu i dribling, a imao bi i veliku slobodu ulaska u sredinu terena, traženja pozicija za šut i utrčavanja iza leđa stopera koje za sobom izvlači Lukaku. 

Sposobnost da podjednako dobro pokrije više pozicija vjerojatno je najveća Perišićeva vrlina. U slučaju krajnje nužde može pokriti i pozicije na desnoj strani terena s obzirom na to da je jedan od najboljih na svijetu kada je u pitanju igra "slabijom" nogom.

Chelsea u ovom trenutku ne može naći boljeg igrača od Perišića

Treba napomenuti kako je ključni faktor ovog transfera lova. Chelsea vjerojatno očekuje tranzitni period nakon što Roman Abramovič klub preda u ruke novog vlasnika poslije gotovo dva desetljeća i teško je očekivati da će odmah moći realizirati velike transfere.

Činjenica da Perišić na ljeto postaje slobodan igrač čini ga vrlo poželjnom metom, ali i njemu omogućuje da traži nešto veću plaću nego što bi mogao da je za njega potrebno platiti odštetu. Na tržištu ni nema puno dostupnih lijevih bekova, što je i inače jedna od deficitarnijih pozicija.

A ako možete besplatno dovesti igrača koji može pokriti najkritičniju poziciju u momčadi i još tri pozicije, ako se radi o igraču koji već godinama nosi napad hrvatske reprezentacije i koji je u Bayernu i Interu osvojio sve što se moglo osvojiti, čini se da odluka o tome treba li ga dovesti nije preteška.

Ostaju samo dva pitanja

Naravno, to što Perišić u teoriji donosi Chelseaju ne znači da bi njegov transfer nužno bio pogodak, iako se radi o besplatnom igraču. Perišić je igrao u velikim klubovima, ali u najzahtjevniju i najbolju svjetsku ligu došao bi tek u 34. godini.

S iznimkom jedne sezone na posudbi u Bundesligi i Bayernu, proveo je posljednjih šest sezona u Serie A, koja se ipak igra u puno manjem intenzitetu pa on i danas zbog svojih fizikalija može imati velik utjecaj. 

Engleskim novinarima i javnosti ne treba puno da jednog igrača proglase promašajem, a ondje i dvije neiskorištene šanse često znače da treću nećete dobiti tako skoro. Sve su to faktori koje je iz ove pozicije vrlo teško predvidjeti i ovisit će o igri čitave ekipe kao i o Perišićevim nastupima.

Ne treba zaboraviti ni da je Perišić ponekad težak suradnik. Imao je probleme s Jürgenom Kloppom, ali i Conteom, zbog čega je i završio na posudbi u Bayernu. A Thomas Tuchel poznat je kao jedan od najtežih trenera na svijetu, koji se u Chelseaju nije libio na klupu staviti čak i Romelua Lukakua.

Perišić igra nogomet života. Ako je podjednako sazrio na svim drugim poljima, onda je sada idealan, a vjerojatno i posljednji trenutak da ode na najveću svjetsku pozornicu i zaradi najveću lovu u karijeri.