Danska - Hrvatska 0:1

U Danskoj smo gledali kraj jedne ere hrvatske reprezentacije. Bilo je i vrijeme

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

"POHVALE mladim dečkima koji su se nametnuli i odigrali bez pardona. Erlić, Šutalo i Stanišić bili su na vrhunskom nivou. Njih trojica su mi donijeli još jednu glavobolju, ali pozitivnu", ovim riječima je Zlatko Dalić prokomentirao prvu pobjedu hrvatske reprezentacije u Ligi nacija.

Izbornik je s punim pravom pohvalio mlade snage koje su odigrale sjajnu utakmicu i bile ključni igrači u fantastičnom drugom poluvremenu hrvatske reprezentacije. Jedina stvar koja mu se pritom može zamjeriti je stilska figura. Utakmica u Danskoj nije donijela dodatno pitanje i dilemu, nego rješenje jednog od ključnih problema uoči Svjetskog prvenstva, onog na stoperskoj poziciji.

Era reprezentacije u kojoj su Domagoj Vida i Dejan Lovren bili stoperski par definitivno je iza nas. Joško Gvardiol već je postao nositelj obrane, a prvi do njega po formi, stilu igre i trendu razvoja moraju biti Josip Šutalo i Martin Erlić.

Šutalo je najugodnije iznenađenje Dinamove sezone. Sad je isto napravio u reprezentaciji

Pisali smo tijekom sezone u nekoliko navrata da je Šutalo za Dinamo u ovoj sezoni bio dar s neba. U sezoni protkanoj čudnim kadrovskim odlukama i ozljedama iz drugog plana je ušao u prvu momčad i etablirao se kao prvi stoper hrvatskog prvaka.

Na Parken stadionu bio je najbolji igrač utakmice i jedan od najzaslužnijih za to što je hrvatska mreža ostala netaknuta. Njegova najveća vrlina je čitanje igre, a protiv Danske je pokazao da može dovoljno brzo razmišljati i kad je riječ o jednoj od najboljih reprezentacija na svijetu.

Na prvu je teško sjetiti se kada je neki branič zadnji put imao tako dobar debi za reprezentaciju. No jednako dobar debi imao je i Martin Erlić samo par dana prije, na Poljudu protiv svjetskih prvaka.

Šutalo i Erlić kao rutineri i par s 50 zajedničkih utakmica

Erlić je u obje utakmice, protiv Francuske i Danske, bio jedan od najboljih igrača Hrvatske. Imponira koliko se brzo prilagodio na najveću nogometnu pozornicu i s kojom mirnoćom rješava situacije s loptom u nogama.

Da je netko prvi put gledao hrvatsku reprezentaciju, vrlo teško biste ga uvjerili da stoperski par čine dva debitanta. Njihove partije posebno dobivaju na vrijednosti ako se zna kako je Danska igrala i kako se utakmica razvijala.

Skandinavska momčad imala je u prvom poluvremenu čak 58% posjeda lopte. U tom periodu su stalno bili s loptom duboko u hrvatskoj polovici, a svaki drugi napad djelovao je kao da može završiti velikom šansom. Tijekom utakmice uputili su i 24 centaršuta, otprilike jedan svake tri i pol minute.

Sjajna reakcija u oba poluvremena

U takvim uvjetima margina za grešku je jako malena i potrebno je s aspekta pozicioniranja i reakcije odigrati gotovo savršenu utakmicu. Zapravo je nevjerojatno koliko je malo zicera Danska imala s obzirom na broj napada i ulazaka u zadnju trećinu s pet ili šest igrača.

U drugom poluvremenu utakmica je bila bitno drukčija. Hrvatska je bila ta koja je dominirala terenom i nabijala ritam. Šutalo i Erlić morali su u takvim uvjetima igrati puno dalje od svog gola, organizirati prvu fazu napada i posebno paziti na dubinske lopte. I u takvoj utakmici odlično su se snašli. 

Era Lovrena i Vide je gotova

Vida i Lovren bili su stoperski par u Rusiji, gdje je reprezentacija došla do najvećeg uspjeha u svojoj povijesti. Njihove zasluge za povijest domaćeg nogometa su ogromne, ali vrijeme je za neke nove trendove.

Gvardiol, Erlić, Šutalo i Ćaleta-Car nisu više klinci koji će skupljati minute oko onog vremena koje je Dalić namijenio seniorima kako im se ne bi zamjerio. Sada su oni ti koji po formi, i klupskoj i reprezentativnoj, moraju biti prve violine, a Lovren i Vida oni koji će ih pokušati dostići.

Dalić ima sve što treba za moderan nogomet

Lovren je ove sezone imao velikih problema s ozljedama i teško je prognozirati u kakvom stanju će započeti iduću sezonu. Vida je standardan u Bešiktašu, ali njegovo tijelo jednostavno više ne može raditi ono što je radilo prije četiri godine kada je fizikalijama mogao kompenzirati određene minuse u igri.

Jasno je da jedna ili dvije utakmice ne čine igrača, ali oni su po svojem profilu točno ono što je hrvatskoj reprezentaciji nedostajalo. Hrvatska više ne mora i ne smije svoj stil podređivati obrani koja ima probleme s iznošenjem lopte. Ima nekoliko stopera koji su definitivno budućnost reprezentacije. Što prije Dalić zagazi u tu budućnost, to će Hrvatska ranije igrati moderan nogomet.