Usik je bijesan jer mu je Hrgović upropastio plan. Postao je njegov talac

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BOKSAČKA organizacija IBF naredila je da Oleksandr Usik mora braniti njen pojas protiv obaveznog izazivača Filipa Hrgovića, koji je to pravo stekao pobjedom nad Zhilei Zhangom. To znači da se borba između Usika i Tysona Furyja za ujedinjenje svih naslova, koju iščekuje cijeli sportski svijet, neće održati još neko vrijeme, a u slučaju Hrgovićeve pobjede možda i nikada.

Boksački fanovi diljem svijeta razočarani su i ljutiti zbog takve odluke, a jako su nezadovoljni i u kampu Oleksandra Usika, što je potvrdio i Hrgovićev promotor Eddie Hearn, kojeg mnogi drže odgovornim za "sabotažu" spektakla Fury - Usik.

Hearn: Nećemo pregovarati, Hrgović želi borbu za pojas

"Već sam razgovarao s nekim ljudima uključenima u tu borbu, koji su očito vrlo uznemireni jer će to zaustaviti meč Usika i Furyja, ali to istovremeno nema nikakve veze sa mnom. Mi predstavljamo Filipa Hrgovića, a ne Furyja ili Usika, i naš je posao brinuti se za Hrgovića", rekao je Hearn u razgovoru za iFL TV.

"On je pobijedio u Final Eliminatoru, obavezni je izazivač, IBF se pozvao na to, a mi smo rekli da nećemo pregovarati, na zahtjev Hrgovićevog tima, te da odmah želimo dogovoriti uvjete. IBF je odredio borbu kao obaveznu i ne može se napraviti iznimka, osim ako Hrgović sam kaže da će napraviti iznimku, a neće jer se želi boriti za naslov", objasnio je Hearn.

Usik je vlasnik pojaseva prvaka prema IBF-u, WBA-u, WBO-u, Ringu i IBO-u, a prošlog je mjeseca rekao da ne želi ni s kim u ring prije nego što dobije priliku protiv Furyja uzeti i WBC-ov, jedini koji mu preostaje za ujedinjenje svih titula. Fury 3. prosinca brani svoj pojas protiv Dereka Chisore, a svijet je očekivao tu borbu negdje u ožujku.

Usik može odbiti Hrgovića, ali onda s Furyjem ne bi boksao za ujedinjenje svih naslova

Ona se i dalje može dogoditi ako se Hrgović odluči maknuti s puta, za što će sasvim sigurno dobiti vrlo visoku financijsku stimulaciju, s obzirom na novac koji bi generirala borba Usika i Furyja. No Hrgović je jako želio tu borbu za pojas i godinama je patio zbog nemogućnosti da pronađe adekvatnog protivnika, a sada će mu se ukazati prilika da pojas napadne već u 13. borbi profesionalne karijere.

Šanse da odustane od borbe su minimalne, ali kaže se da svatko ima cijenu. Hrvatski boksač sad može držati Usika, odnosno cijeli svijet boksa, kao taoca i zahtijevati visoku otkupninu da ga oslobodi, odnosno dopusti borbu koju cijeli svijet priželjkuje.

Ako Hrgović ne odustane, Usik i dalje može boksati s Furyjem, ali morao bi se odreći IBF-ovog pojasa, pa to automatski više ne bi bila borba za ujedinjenje svih titula. Ako to ipak napravi, Hrgović bi se za upražnjenu titulu borio protiv Andyja Ruiza ili Anthonyja Joshue.

No nije Hrgović jedini na putu borbe Usika i Furyja. Osim IBF-a, WBA i WBO stoje u redu da zatraže od Usika obaveznu obranu pojaseva tih organizacija protiv Daniela Duboisa, odnosno Joea Joycea.

Usik se nadao da će odmah nakon Furyjeve očekivane pobjede nad Chisorom 3. prosinca ugovoriti borbu za ujedinjenje, po mogućnosti prije 4. ožujka, kada počinje post uoči pravoslavnog Uskrsa. U teoriji, ako podcijeni Hrgovića, može inzistirati na što bržem ugovaranju meča da mu ostane dovoljno vremena za odmor i pripremu za okršaj s Furyjem početkom ožujka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.