Premiership

Zašto je Özil otpisan u Arsenalu? Napravio je sve što nije smio

Foto: EPA

MESUT ÖZIL je igrač s ogromnom plaćom, velikim talentom i najdužim stažom od svih igrača u prvoj momčadi Arsenala, ali trener Mikel Arteta ga je izostavio s popisa za Premiership i Europa ligu ove sezone.

Nosio je i kapetansku traku

Za Arsenal je odigrao 254 utakmice pri čemu je postigao 44 gola i zabilježio je 77 asistencija. S klubom je osvojio šest trofeja. Nekoliko puta je nosio i kapetansku traku, ali sada je otpisan.

Svoj posljednji susret za Arsenal upisao je 7. ožujka prošle godine, a njegov ugovor istječe ovog ljeta. Već je stupio u pregovore s drugim klubovima i moguće je da do kraja ovog mjeseca ostvari transfer.

 

Nijemac ima 31 godinu i još uvijek može pružati vrhunske izvedbe, a iz Arsenala nitko nije naveo precizan razlog zašto je prekrižen.

To otvara prostora za brojna nagađanja o tome što su pravi razlozi njegovog pada u Arsenalu. Pošto ne postoji samo jedan problem vezan za Özila, krenimo redom.

Iznimno talentiran, ali lijen

Özil svojim govorom tijela nekad odaje dojam da se radi o lijenom igraču. Na terenu ponekad djeluje nezainteresirano, a dešavalo se čak tijekom utakmica da raznim gestikulacijama iskazuje svoje nezadovoljstvo.

Još prije sedam godina nakon teškog poraza Arsenala u gostima kod Manchester Cityja (6:3) u Premiershipu kamera je prikazala kako tadašnji stoper londonskog kluba Per Mertesacker ljutito prilazi Özilu i govori da se pridruži suigračima koji idu pozdraviti navijače. Özil je odbio i odjurio u svlačionicu.

Takav stav došao je do izražaja u kratkoj eri Unaija Emeryja na klupi Arsenala. Španjolski stručnjak je s vremena na vrijeme izostavljao Nijemca iz postave i bilo je jasno da nije bio zadovoljan njegovim zalaganjem.

Tjedno zarađuje čak 350.000 funti

Iako su u Arsenalu bili svjesni njegovih mana, oni su mu 2018. godine ponudili ugovor prema kojem tjedno zarađuje čak 350.000 funti. Klub se na ovakav potez odlučio vjerojatno zato što je izgubio Alexisa Sancheza koji je tada otišao u Manchester United.

Moguće da su u Arsenalu tako željeli još više motivirati Özila, ali njegove navike se nisu mnogo promijenile.

Stao je u obranu Ujgura i kritizirao Arsenal

Özil je navedenim problemima dodao i kontroverzne poteze van terena. 

On je poznat kao osoba koja sudjeluje u humanitarnim akcijama i koja se bori za ljudska prava. Vođen takvim idealima nije mogao odoljeti, a da ne prokomentira progon Ujgura u kineskoj regiji Xinjiang.

Özil je muslimanski vjernik pa je ujgurske muslimane nazvao "ratnicima koji se opiru progonu" te je kritizirao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta je kritizirao zato što na teror nad braćom i sestrama reagiraju šutnjom i nezainteresiranošću.

Nakon toga je kineska državna televizija CCTV s programa maknula zakazani prijenos utakmice Özilovog Arsenala i Manchester Cityja te umjesto njega pustila meč Wolvesa i Tottenhama. 

Kina je ukinula i Özilov službeni fan klub u toj zemlji, M10, koji je imao 30 tisuća registriranih članova. U kineskoj osvetničkoj maniri Özil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta izbrisan s interneta.

Arsenal se ogradio od Özilovih komentara, a njega je razočarao takav stav kluba.

"Mnogo sam dao Arsenalu i na terenu i van terena tako da me reakcija razočarala. Oni kažu da se ne žele miješati u politiku, ali to nije politika, a uključeni su u druge probleme. Meni je fantastično što klub podržava crnce, ali volio bih da isto učine i s muslimanima", kazao je Özil za The Athletic.

Zbog fotografije s Erdoganom napustio reprezentaciju Njemačke

Özila su kritizirali i u Njemačkoj zbog fotografija s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Epilog svega bilo je njegovo napuštanje reprezentacije.

"Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikada ne bi trebao biti prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo", napisao je nakon odluke da više neće igrati za Njemačku.

Odbio je rezanje plaće na početku pandemije

Özil je uzrujao navijače Arsenala odlukom da odbije rezanje plaće za vrijeme stanke zbog pandemije koronavirusa. 

Iz Arsenala su obavijestili kako su igrači i treneri prve momčadi dobili prijedlog kako im se zarada umanjuje za 12 posto, no trojica igrača odbila su tu ideju. Jedan od tih igrača bio je 31-godišnji veznjak.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ovo je vjerojatno bio problem nakon kojeg su u Arsenalu odlučili riješiti stvari s Özilom i otpisati ga pa on više nije ni zaigrao za klub nakon što je okončana pauza zbog koronavirusa. 

Njegov posljednji nastup zabilježen je 7. ožujka u pobjedi nad West Hamom kada je asistirao za jedini pogodak na utakmici koji je postigao Alexandre Lacazette. Kako stvari stoje, to će ostati njegov posljednji susret za Arsenal jer će napustiti klub već sad u siječnju ili u lipnju kada mu istječe ugovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.