LIGA PRVAKA

Zidane je na današnji dan napravio remek-djelo u finalu Lige prvaka

Foto: Guliver

ZINEDINE ZIDANE kao trener odveo je Real do tri uzastopna naslova u Ligi prvaka, ali kao igrač osvojio ju je samo jednom. 

Bilo je to na današnji dan prije 19 godina, u finalu protiv Bayera iz Leverkusena, koje je upravo on odlučio golom za konačnih 2:1 u posljednjoj minuti prvog poluvremena.

ONIM golom.

Ta volejčina s ruba šesnaesterca do danas je ostala jedan od najljepših, ako ne i najljepši gol u povijesti ovog natjecanja. Možda je poneki bio ljepši, ali niti jedan nije objedinio takvu atraktivnost i važnost.

Real je na putu do finala u nokaut-fazi izbacio Bayern i Barcelonu i činilo se da je u finalu dobio neravnopravnog protivnika, ali njemački je sastav igrao svoju najbolju sezonu u povijesti, koju je ipak završio bez trofeja. Bio je drugi u Bundesligi te je izgubio u finalima njemačkog kupa i Lige prvaka, što se naslonilo na druga mjesta u prvenstvu 1997., 1999. i 2000., zbog čega je klub dobio posprdni nadimak Bayer Neverkusen.

Apotekari su se dobro držali u finalu, a na rani Raulov gol iz osme minute odgovorili su preko Lucija samo pet minuta kasnije. A onda, u samoj završnici prvog poluvremena, Roberto Carlos sjurio se po lijevoj strani u lovu za Solarijevom loptom, ali s braničem na leđima nije ju mogao ubaciti kako je želio, nego je poslao visoku svijeću koja je padala na rub kaznenog prostora.

No ta je lopta zatekla cijelu Bayerovu obranu - uključujući hrvatskog reprezentativca Borisa Živkovića - koja se postavila očekujući ubačaj u peterac. Samo ju je Zidane ispratio pogledom i u savršenom trenutku potegnuo još savršeniji volej koji je odsjeo u gornjem kutu mreže Hans-Jörga Butta.

Bio je to trenutak čiste nogometne poezije, umjetničko djelo o kojem se i danas priča. Neki bi možda i zaboravili da je mali klub iz Leverkusena te godine igrao finale Lige prvaka, ali teško će iz sjećanja ispasti da je baš on bio na pogrešnoj strani ONOG Zidaneovog gola.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.