11 aktivista se zalijepilo za autocestu u Berlinu

JEDANAEST klimatskih aktivista zalijepilo se za asfalt glavne autoceste u Berlinu, pri čemu je došlo do gužve u prometu.

Aktivisti inicijative Posljednja generacija prosvjedovali su protiv bacanja hrane i smanjenja emisija stakleničkih plinova. Prošli su tjedan u nekoliko navrata blokirali ceste i autoceste u Berlinu, Hamburgu i Stuttgartu, piše Reuters.

"Prosvjednici su do 10 sati blokirali tri ulaza na autocestu u Berlinu", rekla je danas glasnogovornica policije. Dodala je da je u blokadama sudjelovalo 27 aktivista, od kojih se 11 zalijepilo za asfalt.

"Vlada čini zločin protiv čovječanstva"

Glasnogovornica je kazala kako za sada ne može reći koliko je ljudi privedeno od početka prosvjeda. Prema informacijama s web stranice organizacije, do petka je u pritvoru završilo 50 osoba.

"Njemačka s planom postizanja klimatske neutralnosti do 2045. krši svoju ustavnu obvezu zaštite naših života", navela je u priopćenju aktivistica Carla Hinrichs.

"Do 2030. ćemo premašiti globalni porast temperature od 1.5 stupnjeva. Vlada ne samo da krši međunarodno pravo nego čini zločin protiv čovječanstva koračajući prema svijetu koji će biti topliji za dva, tri ili četiri stupnja i s milijardama koje umiru od gladi", dodala je Hinrichs.

Bijesni vozači

Lokalni mediji javljaju kako su bijesni vozači izlazili iz automobila i sami pokušali nasilno ukloniti prosvjednike s kolnika.

Aktivisti su pod sloganom "Spasimo hranu" prosvjedovali protiv bacanja hrane te tražili okretanje prema "ekološki održivoj" poljoprivredi koja neće proizvoditi toliko stakleničkih plinova.

Ovi prosvjedi traju već nekoliko tjedana u Berlinu, Hamburgu i Muenchenu. Organizatori prosvjeda su policiju optužili da je tijekom proteklih prosvjeda demonstrante koji su se prilijepili za autocestu skalpelom odvajala od prometnice.

Inicijativa između ostalog traži da se maloprodaja zakonski obveže za to da se hrana kojoj je istekao rok trajanja a koja je još uvijek podobna za ljudsku prehranu, donira socijalnim udrugama i podijeli siromašnima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.