2012. godina u Splitu: Led, propast Keruma, prazna gradska blagajna, svirepi zločini

Foto: Zvonimir Perišin (Cropix)

SPLIT ĆE 2012. godinu pamtiti po ledu. Deset dana se zadržao, tisuće kostiju polomio. Nikad se takva katastrofa nije sručila na grad. Maje su prognozirale kraj svijeta za konac godine, a početak se činio sasvim primjeren. Kao i bahatost brace i seke, vladara grada, koji su baš u vrijeme kada su prve pahuljice zalepršale nad Marjanom spremali bijeg iz Kerum d.o.o. i seljenje svog raspoloživog kapitala na sigurne račune.

Dok su mu se sugrađani lomili po neraščišćenim gradskim površinama, Kerum je na valu euforije zbog ulaska u Sabor umirao od smijeha. Kako i ne bi. Najjači je splitski HDZ-ovac, u Saboru po prvi put sjede braco i seka, a Kerum je, pokazalo se, kao i mnogo puta dotad, uspješan brand, vrh vrhova. Nije pošteno ni okopnilo, a Splićani se zapitaše, gdje je gradonačelnik. 

Kerum kao Jeti, možda ga ima, a možda i nema

Kerum je nestao. Nema ga na poslu, nema ni na Rivi. Tu i tamo, sugrađani bi svog gradonačelnika snimili kako sam korača svojom obalom, kapitalnim projektom u koji je stukao sve što je ostalo u gradskoj blagajni. Na proljeće, Kerum je tako postao Jeti. Big foot. Postoji, a možda i ne. Turistička atrakcija. Sudjelujte u lovu na gradonačelnika. Prima plaću, ne radi. Izabran u Sabor, ni tamo ne dolazi. Vodeće hrvatske redakcije poslale su svoje top novinare da Keruma po svaku cijenu pronađu za Dan grada na Svetoga Duju. Sve je zanimalo gdje je i što radi.

Svašta se pričalo. I da je počinio suicid, i da su ga pretukli kamatari i oteli hotel Nevu.. No, Kerum je u potpunosti bio posvećen bijegu od obaveza. Ljeto je stiglo, a iz Kerum d.o.o. nestali su i on i Nevenka. Pokazalo se, ne bez razloga.

Ljeto kada je propao Kerum d.o.o.

Stisnut sa svih strana, Kerum više nije imao izlaza. Sve se srušilo kada je Hypo banka blokirala Adriatic, tvrtku za izgradnju hotela Marjan. S Adriaticom su potonuli i Neva i Kerum, kao jamci. Ljeto je bilo na vrhuncu, a Trgovački sud u Splitu na tjednoj je bazi primao zahtjeve za pokretanjem stečaja Kerum d.o.o. Razlog? Nemogućnost naplate, 62,5 milijuna duga dobavljačima, 3,5 milijuna kuna poreza.

Zašto mene pitate, ja više nisam tamo, osorna je bila Nevenka kada je govorila novinarima kako su oni propali, a ne ona. Šteta što je nitko nije pitao za friško zaposlenu kćer u gradskoj tvrtki. Ista sudbina snašla je i sina Kerumovog zamjenika Jure Šundova. U Kerumovom mandatu zapošljavalo se šakom i kapom, kako u Gradsku upravu, tako i u gradske tvrtke. Kerum je uglavnom bez natječaja zbrinuo najmanje tisuću novih zaposlenika na sigurnu plaću, sve uz moto kako on grad neće ništa koštati.

Isus i križ kao spomen na pokopani Split

Nažalost, račun pri koncu mandata, sve je samo ne jeftin. Kerum je spiskao sve što mu je ostavio prethodnik Ivan Kuret, proračun srozao za 200 milijuna kuna, nabio minus od 100 milijuna kuna, spiskao 60 milijuna kuna za sanaciju smetlišta Karepovac, digao dva kredita od 60 milijuna kuna, Hajduk zadužio za kredit od 30 milijuna kuna i nabio mu minus od 200 milijuna kuna.

Čak je i HNK Split zabilježio minus, i to lijepih 2,5 milijuna kuna pod zaigranim mandatom vječnog vršitelja dužnosti Duška Mucala.

Kerum bi htio mega Isusa i što veći križ na Marjanu. Unatoč razložnim kritikama i skepsi čini se to zapravo sasvim prigodno, jer financijski Kerum je Grad Split - pokopao. Što bi onda, dakle, bilo prikladnije, doli kapelice na brdu iznad Banovine.

Formula za izbore, borba protiv komunista i Jugoslavena

Mjeseci su prolazili, a Keruma i dalje nitko nije vidio u Banovini. Djelovalo je kao da je totalno zapao u apatiju. Čak ni razvod nije uspio riješiti bez suda.

Iz letargije ga je drmnula tek Anđelka Visković, zamjenica koja mu je okrenula leđa. Mnogima se čini da se zapravo radi o fingiranom sukobu koji bi Kerumu trebao proširiti manevarski prostor u skorim pregovorima oko izlaska na izbore.

Da, dobro smo čuli. Unatoč svemu, Kerum i dalje sniva još jedan mandat jer u principu nekog posla osim ovog koji mu je preostao ni nema. To je uostalom i najavio ljetos kada je novinare zabavljao na prezentaciji prodaje hotela Marjan Danku Končaru.

Kao i obično, Kerum je zaboravio spomenuti da je novac pokupio, a dugove ostavio. Još se ne zna što će mu biti forte na izborima. Vjerojatno borba protiv komunizma i urbanih Jugoslovena. Napeto se iščekuje i što će biti s brojnim izvidima koje policija vrši po nalogu policije, kako u Gradu, tako i u Kerum d.o.o. Možda od izbora za Keruma i Nevenku ipak ništa ne bude?

Prešla 15 tisuća milja i skončala u rupi na Marjanu

Uz Keruma, Split je 2012. godine na naslovnice dovela i serija svirepih zločina. Najdramatičnije je svakako bilo brutalno umorstvo Selene Macedo, 31-godišnje Meksikanke koja je nakon puta od 15 tisuća milja skončala u jami na Marjanu. 

Potraga za ubojicom bila je krajnje napeta, iz dana u dan mediji su donosili špekulacije kojima se bavila policija. Od Novog Sada do Meksika, nema tko nije bio sumnjiv. Na kraju je istražitelje krvavi ruksak s Marjana doveo do Edija Mišića, do jučer sasvim neprimjetnog mladića iz Splita. U zatvoru čeka optužbu za teško ubojstvo, prijeti mu 40 godina zatvora. Motiv likvidacije mlade Meksikanke ne naslućuje se.  

Kerumov tjelohranitelj na kokainu izrešetao mecenu

Što će biti s Antom Bilićem Barabom, bivšim Kerumovim tjelohraniteljem, boksačkim šampionom? Četiri metka koja je u Podstrani drogiran na kokainu i sedativima sprašio prijatelju i meceni Marijanu Biliću Kovačeviću, zločin je kakav se ne pamti. Žrtva je ubijena iz zasjede dok je bježala. Još se ne zna zbog čega.

Isto mjesto, koji tjedan kasnije. 20-godišnja studentica dovedena je u splitsku bolnicu s tuluma strave. Liječnici su se tri sata šokirani ozljedama borili za njen život. Glavu su joj spasili, ali je djevojka ostala invalid. Za silovanje je osumnjičen njezin 20-godišnji kolega s fakulteta. Do jučer isto neprimjetan, kao i Mišić.

2012. godinu splitska policija zaključuje s brojnim otvorenim slučajevima, među koje spada i leš starijeg muškarca koji se u komadima danima pojavljivao po splitskim plažama. I dalje se ne zna o kome se radi te kako je i zbog čega razrezan u komade. Istražitelji nisu uspjeli pronaći ni drznike koji su gradonačelniku iz vile pred nosom odnijeli iz sefa dva milijuna kuna u novcu i dragocjenostima. I nije neka reklama za siguran život u Splitu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.