30-godišnjak osnovao tvrtku, većinu novca utrošio na sebe

Screenshot: Google maps

DOVRŠENIM kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 30-godišnjak s područja Grada Zagreba, kao vlasnik privatnog poduzeća iz Čakovca u razdoblju od 2009. do 2012. godine počinio više kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta, javlja policijska uprava međimurska.

Trošio novac na osobne potrebe

Naime, tijekom 2011. i 2012. godine s poslovnog računa poduzeća putem bankomata, odnosno sa šaltera banke kontinuirano je podizao gotovinu. Novac je samo djelomično koristio za poslovnu aktivnost poduzeća, dok je veći dio utrošio za svoje osobne, privatne potrebe. 

Ujedno, u svojstvu odgovorne osobe poduzeća nije uplaćivao mirovinsko i zdravstveno osiguranje za prijavljene djelatnike te je na taj način tvrtka izbjegla plaćanje obveznih doprinosa. Nadalje, nadležna porezna uprava utvrdila je da za 2011. i 2012. godinu nisu izvršene obaveze plaćanja PDV-a i poreza na dobit.   

Utajio porez, prijavljivao lažne podatke o poslovanju

Također, 30-godišnjak je s ciljem da kod potencijalnih poslovnih partnera i kreditora stvori lažan dojam o bonitetu, solventnosti i prihodima, izradio i u financijsku agenciju predao krivotvorena financijska izvješća za 2009., 2010. i 2011. godinu. U izvješćima je lažno naveo kako je njegovo poduzeće u tom razdoblju ostvarivalo višemilijunske prihode i rashode, imalo 30 zaposlenih djelatnika te ostvarilo višemilijunsku dobit. Takva izvješća financijska agencija je u uvjerenju da su istinita, objavila na svojoj internetskoj stranici, u registru godišnjih financijskih izvještaja.

Protiv 30-godišnjaka i poduzeća iz Čakovca podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povrede prava iz socijalnog osiguranja te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Opisanim kaznenim djelima državni proračun i privatna tvrtka oštećeni su za 2,15 milijuna kuna.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.