Gotovo 60 službenika MUP-a palo državni ispit. Dobili su otkaz

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Do listopada je 58 zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova otpušteno sa svojih radnih mjesta jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Za N1 je potvrđeno da je otpušteno i šest službenika zatvorskog sustava i probacije.

Do ovoga je došlo nakon što je nekadašnja državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Čulina ex Rimac optužena za namještanje polaganja državnih stručnih ispita.

Uvjet za posao

Državni službenici moraju državni stručni ispit položiti najkasnije u roku od godine dana od početka rada u državnoj službi ili u roku od šest mjeseci ako odu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisan ispit određene razine, a na polaganje se može izaći najviše tri puta.

Ako službenik ne položi državni ispit, dobiva otkaz, a to propisuje i Zakon o policiji. Prošle godine je nakon afere, u koju je, prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Čulina ex Rimac, način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Prema pisanju N1, od 1. studenog prošle godine uvedeno je polaganje elektroničkim putem e-Državni ispit. Cilj je bio da sve bude transparentnije.

Novost je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora polagati cijeli ispit.

Otpušteno gotovo 60 djelatnika MUP-a zbog pada na ispitu

"Od stupanja na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutarnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju", odgovorili su iz MUP-a na upit N1.

Iz MUP-a su za N1 potvrdili da ukupno 58 službenika do 17. listopada nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit i da su zato dobili otkaze.

Kolegij "Državni ispit - priprema"

"Kako bismo što bolje pripremili vježbenike za uspješno polaganje državnog ispita, Policijska škola Josip Jović na platformi E-obrazovanje otvorila je kolegij 'Državni ispit – priprema', na kojem su dostupni svi pripremni materijali za tematske cjeline koje su predmet državnog ispita.

Naime, glavni ravnatelj policije naložio je svim policijskim upravama i Policijskoj akademiji ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ određivanje ispitnih koordinatora koji će detektirati probleme kandidata, odnosno područja za koja je potrebna dodatna priprema te će navedene informacije razmjenjivati s nastavnicima stručnih predmeta u okviru interaktivnih radionica, radi pružanja dodatne edukacije budućim vježbenicima", kažu u MUP-u.

Stanje u Ministarstvu pravosuđa s državnim ispitima

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kažu kako kod njih nije bilo službenika koji nisu položili državni ispit ni u trećem pokušaju.

"Međutim, prestanak službe po sili zakona zbog nepolaganja državnog ispita u propisanom roku, od uvođenja elektroničkog državnog ispita u studenom 2022. do danas nastupio je za šest službenika zatvorskog sustava i probacije", govore iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz Ministarstva dodaju da su i oni osigurali edukaciju službenika za polaganje državnog ispita putem e-učenja i odgovarajućih priručnika.

"Od ukupno prijavljenih 2.727 kandidata 123 odnosno 4.547 posto kandidata nije položilo ispit iz trećeg pokušaja", rekli su iz Ministarstva za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.