AGIT, tvrtka u vlasništvu HŽ Carga, sudjeluje u izvozu cementa iz BiH u Libiju

Foto: scx.hu 

DVA vlaka s 26 vagona s ukupno 1.258 tona cementa za Libiju, otpremljeni su u organizaciji zagrebačke tvrtke AGIT, iz Tvornice cementa Lukavac te predstavljaju jedinstveni ekološko-izvozni projekt ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji Jugoistočne Europe.

"Ukupno se očekuje tijekom ovog tjedna prijevoz 5.000 tona cementa, a do kraja godine i do 30.000 tona cementa za Libiju", rekla je za Index Sanela Dropulić, voditeljica marketinga Agita.
 
U organizacija izvoza cementa za Libiju uz Agit, sudjeluje Luka Ploče, te Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i Željeznice Republike Srpske, kao partneri u kopnenom dijelu prijevoza.
 
Iznimnost ovog projekta, osim izvoznog značaja za Bosnu i Hercegovinu, leži i u činjenici da je Tvornica cementa Lukavac dala prednost željezničkom prometu odnosno prebacivanju i usmjeravanju prometa s cestovnog prijevoza na željeznički kao ekološki najprihvatljivijeg prijevoza, kojega je potrebno razvijati u cijeloj regiji.
 
Prednost koja je u ovom projektu iskazana željezničkom prijevozu u odnosu na uobičajeni cestovni prijevoz leži i na tendenciji smanjenja zadržavanja tereta na graničnim prijelazima, manjim oštećenjima cestovne infrastrukture, rasterećenju cestovne infrastrukture, a u odnosu na cestovni, željeznički prijevoz je na dugi rok znatno više održiv i ekološki prihvatljiviji.
 
Naime, tvrtka Agit je prije tri mjeseca dobila od Europske unije subvenciju za obimniju organizaciju željezničkog prometa u cilju smanjenja emisije štetnih stakleničkih plinova.
 
Tvornica cementa Lukavac vodeći je proizvođač Portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini, te je članica ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije. Tvornica cementa iz Lukavca je u 99-postotnom vlasništvu kompanije Asamer holding.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.