AKCIJA MESO Uhićeno više članova obitelji Ivanković Lijanović te ministar trgovine FBiH

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba; Video: Dnevni avaz/Federalna televizija

IZ BIH tužiteljstva priopćili su kako se u više gradova BiH provodi akcija kodnog naziva "Meso", navode kako se radi jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja.

Kako je doznao Avaz, među uhićenima su federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat. Novinari Avaza kontaktirali su s Mladenom Ivankovićem Lijanovićem, predsjednikom stranke Radom za boljitak, preko telefona kada im je potvrdio da je uhićen njegov brat, ali i rekao da upravo i njega uhićuju: "Evo i mene upravo SIPA uhićuje". Uslijedio je prekid telefonske veze. Avaz piše kako je uhićen i ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Klix.ba saznaje kako je uhićeno četiri ili pet članova obitelji Ivanković Lijanović. Prema njihovim informacijama, pored Jerka Ivankovića Lijanovića za kaznena djela se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).

"Sve ćemo reći"

"Evo kakva je država, predizborno je vrijeme, a ne daju mi govoriti", kratko je prokomentirao Jerko Ivanković Lijanović. Njegov sin Antonio, inače kandidat za Zastupnički dom Parlamenta BiH, novinarima je ispred obiteljske kuće danas kazao: "Samo vi zakuhajte, a mi ćemo na konferenciji za medije reći šta imamo", piše Klix.ba.

Navedeni su osumnjičeni da su sudjelovali u poreznim utajama kojima je budžet BiH oštećen za više od 11 milijuna KM, a koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz poduzeća: "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Lijanovići negirali optužbe

Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, braniteljica braće Lijanović i Milorada Bahilja, potvrdila je večeras za "Dnevni avaz" da su njeni klijenti saslušani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da su svi negirali optužbe koje im se stavljaju na teret.

"Oni su dali iskaze i odbacili sve optužbe. Jerko Ivanković Lijanović je detaljno govorio o osnivanju firmi o kojima su se interesirali istražitelji te je negirao bilo kakvu krivicu", kazala je Dalipagić.


Dodala je da će državni tužitelj Ismet Šuškić sutra odlučiti o eventualnom prijedlogu Sudu BiH za određivanju pritvora.

"HDZ im je omogućio da postanu ratni profiteri"

Obiteljski biznis Lijanovići su pokrenuli u Širokom brijegu 1983. godine. "Stari Lijan, odnosno otac Stipe otvorio je tada svoju prvu mesnicu, a godinu poslije još jednu u Mostaru. Bila je to sve do početka rata sva imovina Lijanovića koja će naprasno početi rasti", piše Radio Sarajevo.

"Politička preporuka HDZ-a, i to iz Zagreba, te 92' godine omogućila im je da budu ekskluzivni dobavljači mesa za jedinice Hrvatskog vijeća obrane. Meso se tada prodavalo po višestruko većim cijenama. Ratni profiteri Lijanovići tada su otvorili vlastitu tvornicu za proizvodnju mesa, i to u jeku najžešćih ratnih sukoba 1993. godine.

Uz povlašteni položaj na tržištu takozvane Herceg-Bosne i jake političke veze u HDZ-u, Lijanovići su u poslijeratnim godinama značajno proširili svoje porodično carstvo: auto-kuće, benzinske pumpe, shoping-centre, poljoprivredna dobra. No, i pored silnog bogatstva nikada nisu uspjeli raditi pošteno. "Siva ekonomija" bio je jedini teren na kojem su se odlično snalazili. ", opisuje ih Radio Sarajevo koje dodaje kako ih je upravo takav način poslovanja prije nekoliko godina stajao optužbi za utaju poreza. No, tada su dobili oslobađajuću presudu.

"Milijunska šteta građanima BiH"



Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UIO BiH.

O svim aktivnostima izravno se informira i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH, priopćili su iz BiH tužiteljstva. "Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.  Za navedene višemilijunske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.", stoji u priopćenju iz Tužiteljstva od jutros.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine: desetak osoba bit će uhićeno, provest će se pretresi u tri poduzeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.