Afera "Gibraltar" posvađala državno odvjetništvo i sud u BiH

Screenshot: Youtube

SUD Bosne i Hercegovine i glavno državno odvjetništvo te zemlje u subotu su razmijenili oštre uzajamne optužbe tereteći se međusobno za propuste u istrazi navodnog financijskog kriminala devet osoba uhićenih ovaj tjedan zbog financijskih malverzacija telekoma HT Eronet i nekoliko marketinških tvrtki.

Sud BiH odbacio je zahtjev da se za devet uhićenih odredi jednomjesečni pritvor na što je u subotu reagiralo Tužiteljstvo BiH uz teške optužbe da državni sud ovakvom odlukom ometa borbu protiv kriminala i korupcije u državi.

"Smatramo da se ovime ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje se dobra poruka građanima BiH", navedeno je u priopćenju Tužiteljstva BiH dostavljenom medijima.

Iz te su institucije istaknuli kako su dodatno nezadovoljni odlukom Suda BiH da nakon dva mjeseca iz pritvora pusti trojicu braće Ivanković-Lijanović te ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja koji su ranije uhićeni također zbog sumnje u financijske prijevare te porezne i carinske utaje.

Tužiteljstvo BiH, kako stoji u priopćenju, drži da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta u kojima je riječ o "višemilijunskom kriminalu" te ističu kako su nezakonitosti i financijske malverzacije utvrdile i zemlje Europske unije odnosno Austrija i Slovenija.

"Takva nepripremljenost i površnost nedopustiva je i ne predstavlja odlučnu borbu s kriminalom"

Iz Suda BiH nakon nekoliko su sati reagirali priopćenjem kojim su kolege iz državnog odvjetništva proglasili nesposobnima za vođenje složenih istraga.


Tvrde da tužiteljica zadužena za istragu u predmetu "Gibraltar" koji se odnosi na navodne malverzacije između Eroneta i marketinških tvrtki na ročištu za određivanje pritvora nije ponudila nijedan čvrst dokaz kojim bi se potvrdila opravdanost takve mjere.

"Takva nepripremljenost i površnost nedopustiva je i ne predstavlja odlučnu borbu s kriminalom", naveli su iz Suda BiH predbacivši državnom odvjetništvu da svoje zaključke temelji na indicijama i bez potrebnih financijskih vještačenja.

"Bilo bi dobro da Tužiteljstvo BiH umjesto što javnost kontinuirano obmanjuje svakodnevnim priopćenjima snagu i energiju usmjeri na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona i edukaciju državnih tužitelja", poručio je Sud BiH državnom odvjetništvu u ovoj polemici bez presedana.

Na kraju su istaknuli kako ne kane mijenjati uspostavljene standarde i zakonom propisane procedure kaznenog progona "samo zbog nastojanja da se stvori slika uspješnosti i nerealnih statističkih pokazatelja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.