Akcija "Border": Kriminalci iz Srbije, BiH i Crne Gore lažne hrvatske putovnice plaćali po 10.000 eura

Foto: Ilustracija

USKOK je podignuo optužnicu protiv sedam osoba - šest hrvatskih i jednog srpskog državljanina, koje se tereti za krivotvorenje putnih isprava. Ova je kriminalna skupina uhvaćena u sklopu akcije "Border" kriminalcima s područja Balkana krivotvorene hrvatske putovnice prodavala za po 10.000 eura!

"Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestoro hrvatskih državljana Z.Š (1953.), M.D. (1964.), M.T.(1970.), B.M.(1969.), Z. R.(1969.), R. C.( 1959.) i jednog državljanina Republike Srbije D.G. (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od 2006. do kraja 2010. godine, na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi pribavljanja krivotvorenih putnih isprava za koje su naručitelji, većinom pripadnici krim miljea iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, po putnoj ispravi plaćali najmanje 10.000 eura.

Nakon što je prvookrivljenik s naručiteljima dogovorio izradu krivotvorenih isprava, preuzimao je njihove fotografije i pola dogovorenog iznosa, a drugookrivljenik je, na temelju prethodno dobivenih obavijesti o identitetima osoba koje nemaju izdanu putnu ispravu u Hrvatskoj, od petookrivljenika, šestookrivljenika, policijskih službenika PP Osijek, i sedmookrivljenice, službenice PUZ-a, tražio provjeru dobivenih podataka za konkretnu osobu na čiji se identitet namjerava izdati putna isprava te druge osobne podatke iz evidencije Informacijskog sustava MUP-a RH za te osobe, a koji podaci su bili potrebni za izdavanje putne isprave.

Nakon dobivanja traženih podataka drugookrivljenik je na ime tih osoba krivotvorio punomoći za podizanje rodnih listova, domovnica te odjave prebivališta radi ishođenja putnih isprava. Pribavljenu dokumentaciju drugookrivljenik je predavao prvookrivljeniku koji je istodobno, za osobe za koje će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini zatražiti putne isprave, pribavio i krivotvorene osobne iskaznice Bosne i Hercegovine i Srbije u kojima su bile fotografije naručitelja krivotvorenih putovnica.

Potom su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenica, zaposlenici konzulata RH u Tuzli, sukladno prethodnom dogovoru i planu, zaprimali zahtjeve za izdavanje putnih isprava, iako su znali da se radi o osobama na koje dokumentacija ne glasi i da tražitelji isprava svoj identitet dokazuju krivotvorenim osobnim iskaznicama, koje je trećeokrivljenik dostavljao prvookrivljeniku.

Na opisani način okrivljenici su ishodili izdavanje ukupno 68 putovnica a za što je prvookrivljenik pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 680.000 eura.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika te oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom", stoji u izvješću Uskoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.