Američki dužnosnici od Obame traže da što prije naoruža Ukrajinu

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Zastupničkoga doma američkog Kongresa John Boehner i drugi utjecajni republikanski i demokratski kongresnici zatražili su od predsjednika Baracka Obame da što prije odobri slanje oružja za borbu Ukrajine s proruskim separatistima koji uživaju rusku potporu, kaže se u pismu objavljenom danas.

"Pozivamo vas da što prije odobrite dodatne mjere pomoći ukrajinskim nastojanjima da obrani svoj suvereni teritorij, transferom sustava naoružanja ukrajinskoj vojsci", napisali su u pismu u srijedu, a potpisano je osmero republikanaca i troje demokrata.

Moguće je slanje oružja Ukrajini

Prije pisanja pisma Boehner se zajedno s drugim članovima Kongresa prošli tjedan sastao s ukrajinskim parlamentarcima. Kao i europski čelnici, i američki predsjednik Obama pozorno važe korake u odnosu na ukrajinsku krizu, piše Reuters. Moguće je i slanje oružja, kao i dodatne sankcije Moskvi zbog potpore pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Američki dužnosnici kažu da strahuju od eskalacije sukoba, a ne žele ni biti uvučeni u posredni rat s Rusijom. Victoria Nuland, pomoćnica američkog državnog tajnika za europska pitanja rekla je na kongresnom saslušanju u srijedu da je SAD u zadnjih 14 mjeseci dao 118 milijuna dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, a samo u veljači je State Department namijenio gotovo 17 milijuna dolara humanitarne pomoći toj zemlji.

Američki kongresnici iz obiju stranaka izražavaju frustriranost otporom Obamine administracije slanju oružja jer stanje u Ukrajini smatraju ruskom agresijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.