Američki republikanci odbili imigracijsku reformu, Goodlatte: Obama prekoračio ustavne ovlasti

Foto: FAH

REPUBLIKANCI u američkom Zastupničkom domu progurali su u četvrtak mjeru radi povlačenja prijedloga predsjednika Baracka Obame o uređenju statusa ilegalnih imigranata, što je u ovoj fazi bez političkog učinka, ali svjedoči o republikanskom otporu.

Zastupnički dom je sa 219 glasova prihvatio kratak zakonski nacrt na četiri stranice kojim se američkoj administraciji zabranjuje da odgađa izgon i da izdaje radnu dozvolu strancima koji nisu regulirali svoj status u Sjedinjenim Državama. Protiv prijedloga je bilo 197 kongresnika.

Bijela kuća prijeti vetom

Senat koji do kraja godine kontroliraju demokrati, neće glasovati o tom tekstu, rekao je vođa demokratske većine Harry Reid, a Bijela kuća je zaprijetila vetom u svakom slučaju.

Obama je u svečanom govoru 20. studenoga najavio niz mjera koje bi mogle omogućiti da oko pet milijuna ilegalnih imigranata legalno radi tri godine, bez straha od izgona.

Goodlate: Obama prekoračuje ovlasti


"Dajući odgodu dosad neviđenom broju stranaca, predsjednik Obama nedvojbeno prekoračuje ovlasti koje mu daje ustav", upozorio je u četvrtak republikanski kongresnik Bob Goodlatte u prigodi rasprave u domu.

Otkako je predsjednik iznio svoj plan, republikanci upozoravaju na zlouporabu ovlasti i uspoređuju Obamu s vladarom koji se postavlja iznad Kongresa.

No demokrati koji zdušno podupiru predsjednikov prijedlog opravdavaju donošenje uredaba republikanskim opstruiranjem bilo kakve reforme useljeničkog sustava pod pritiskom Tea Partyja. Konzervativci smatraju da prioritet mora biti osiguravanje granice s Meksikom, a ne "amnestija" milijuna ljudi koji su prekršili zakone o useljavanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.