Amnesty: Zašto nema istrage protiv Domazeta Loše zbog Medačkog džepa?

AMNESTY International reagirao je na prošlotjedno privođenje petorice osumnjičenih za zločine u Medačkom džepu 1993. godine. Organizacija smatra da je to korak je u pravome smjeru kad je u pitanju istraga svih ratnih zločina, ali i da je nužno istražiti i zapovjednu odgovornost visokorangiranih časnika u toj operaciji.

"Iako ta uhićenja jesu važan korak prema ostvarivanju pravde za žrtve rata 1991.-1995., ni jedan od uhićenih 1. ožujka 2012. nije bio visoki vojni časnik", rekla je direktorica programa Amnestyja za Europu i srednju Aziju Nicola Duckworth. Ona smatra da je dovoljno podataka da se sada otvori istraga, piše Duckworth.

AI u svom izvještaju piše da su tijekom vojne operacije u Medačkome džepu u rujnu 1993. hrvatske vojne i policijske snage napale veći broj srpskih sela te da je, prema procjenama UN-a, ubijeno više od stotinu hrvatskih Srba, a mnogo je osoba mučeno i silovano. Prema hrvatskim je podacima na tom području ubijeno 23 srpskih civila.

Tom su operacijom zapovijedali tadašnji načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske Janko Bobetko, koji je umro potkraj travnja 2003., te general Davor Domazet Lošo. Hrvatske vlasti dosad nisu istražile navode o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika te vojne operacije Janka Bobetka koji je tada bio načelnik Glavnoga stožera i generala Davora Domazeta Loše, navodi AI.

Podsjećaju da je zagrebački Županijski sud 2008. vodio procese protiv generala Rahima Ademija i generala Mirka Norca u vezi sa zločinima u Medačkome džepu te da su dvojica generala optužena za zapovjednu odgovornost u toj operaciji. Također navode da je tijekom postupka ustanovljeno da je u toj operaciji postojao usporedni zapovjedni lanac te da je sud zaključio da je vrhovno zapovjedništvo operacijom imao general Bobetko koji je imenovao Domazeta Lošu svojim izaslanikom na terenu.

"Kao posljedica toga, zapovjedna odgovornost Rahima Ademija, službenoga zapovjednika te operacije na terenu, bila je znatno smanjena ulogom Domazeta Loše. Sud je ustanovio da je Lošo bio zapovjednik te operacije. Na temelju te procjene sudsko je vijeće oslobodilo Rahima Ademija i zapovjednu odgovornost za operaciju pripisalo Davoru Domazetu Loši na terenu, te generalu Janku Bobetku kao vrhovnomu zapovjedniku. Unatoč tomu, državni odvjetnik još nije otvorio istragu o zapovjednoj odgovornosti Davora Domazeta Loše za te zločine", navodi se u izvještaju AI-ja.

"Nitko ne bi smio biti iznad zakona. Hrvatske vlasti imaju obvezu u skladu s međunarodnim pravom da istraže, a nađe li se dovoljno dokaza, i da procesuiraju slučajeve ratnih zločina koje su navodno počinili visoki vojni i politički dužnosnici u Hrvatskoj", rekla je Nicola Duckworth.

Zbog sumnje da su nesposredno sudjelovali u zločinima u Medačkom džepu u četvrtak su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi. Nakon saslušanja u petak sud je pustio trojicu te odredio pritvor Josipu Krmpotiću i Veliboru Šolaji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.