Analiza njemačkih medija: San o Europi za mnoge će Hrvate postati noćna mora!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"MOJA je poruka njemačkim poreznim obveznicima: ne brinite, nećemo vas mi ništa koštati!", rekao je Milanović u intervjuu za minhenski magazin Focus.

"Čak i ako se slomimo, budite sigurni, to će biti naš problem, a ne vaš", poručio je premijer i dodao kako je Hrvatska već "izgradila svoje autoceste i to bez njemačkog novca".

Milanović je kazao i kako su restrikcije za hrvatske radnike nepotrebne: "Naši ljudi nisu prijetnja njemačkim zaposlenicima!"

Premijer uvjerava njemačku javnost kako se situacija u Hrvatskoj ne može uopće usporediti sa stanjem u Grčkoj. "Naša zemlja nije u eurozoni i stoga uopće ne dolazi u pitanje da se dogodi nešto slično kao što se događa Grčkoj.

Der Spiegel: Hrvatska noćna mora

Deutsche Welle u pregledu njemačkog tiska izdvaja i članak koji je izašao u tjedniku Der Spiegel u kojem se naglašava da Hrvatska premalo iskorištava svoje potencijale i spominje još uvijek neriješeni problem korupcije, previše zaposlenih u javnom sektoru i mnoge neobrađene poljoprivredne površine.

"Jedno je sigurno, Hrvatska će trebati pomoć iz Bruxellesa", piše Der Spiegel. Puno je zanimljive opažanje njemačkog autora članka da će san o Europi za mnoge Hrvate postati noćna mora.

"Više od polovice mladih Hrvata već sada nema posao, stopa nezaposlenosti iznosi 20 posto. Jaka konkurencija iz EU-a mnoga će zastarjela poduzeća definitivno otjerati u propast", smatra autor teksta dodajući da Hrvatska neće imati koristi od EU-a.

FAZ: Slučaj Perković

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) upozorava na skandal oko Josipa Perkovića čije će izručenje njemačko Državno odvjetništvo ponovo zatražiti nakon 1. srpnja, kada Hrvatska postane članicom Unije.

"Perković je ostao nekažnjen jer hrvatski Ustav zabranjuje izručenja hrvatskih državljana i hrvatsko pravosuđe nije vidjelo razloga da se samo pozabavi tim slučajem", piše FAZ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.