Anketa: Veći broj tradicionalno nesvrstanih Šveđana za nego protiv pristupa u NATO

Ilustracija: FAH

ANKETA agencije Sifo, objavljena u listu Svenska Dagbladet, sugerira oštru i brzu promjenu mišljenja tradicionalno nesvrstanih Šveđana o ulasku u NATO.

Od tisuću ispitanih, 41 posto kaže da su za pristupanje vojnom savezu, 39 posto je protiv, a 20 neodlučnih. "Ja sam iznenađen brzinom promjene mišljenja," rekao je u komentaru ankete profesor i obavještajni analitičar Wilhelm Agrell koji također zagovara finsko i švedsko pristupanje NATO-u.

Novi podaci sugeriraju da je podrška organizaciji u Švedskoj porasla za 10 posto u odnosu na prijašnje istraživanje provedeno u svibnju.

Socijaldemokrat Ulf Bjereld je jučer navečer za agenciju TT ponudio dva razloga za promjenu gledišta na nacionalnoj razini. Prvi je percipirana opasnost od Rusije, a drugi nedavna izjava glavnog zapovjednika oružanih snaga Sverkera Göransona da bi se Švedska od vanjskog napada mogla braniti samo tjedan dana.

"U posljednje dvije godine vidimo trend smanjenja protivljenja NATO-u," rekao je Bjereld.

Anketa je provedena između 2. i 8. rujna nakon što su viši stranački dužnosnici iz oporbe najavili da će zatražiti raspravu o članstvu kojem se protivi vladajuća koalicija socijaldemokrata i zelenih, piše Local.

Ministrica vanjskih poslova Margot Wallström je prije nekoliko dana pozvala ruskog veleposlanika u Švedskoj da objasni svoje sporne navode iz srpnja kada je ocijenio da je ruska vojna intervencija izgledna ako se Šveđani odluče za NATO.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.