Assad uz pomoć Putina i sofisticiranog oružja udara po uporištima terorista ISIS-a u Siriji

Foto: 123rf

SIRIJA je službeno potvrdila kako je dobila novo i sofisticirano oružje od Rusije, koje bi im trebalo pomoći u borbi protiv terorista Islamske države. Moskva im je navodno poslala najmanje pet zrakoplova iz kojih će se s velikom preciznošću moći pronaći i bombardirati mete, piše Guardian.

Vlast će tako dobivati točne satelitske snimke pozicija terorista, pa bi zračni napadi trebali biti češći, i što je najvažnije, točniji.

Trenutno Rusija u Siriji ima 28 vojnih aviona, a poslat će i 2000 vojnika u bazu južno od Latakije. Bespilotnim letjelicama krenuli su nadzirati područja pod kontrolom Islamske države.

U  sukobima u Siriji dosad poginulo 250 000 ljudi

Dosad je u ratovanju na području Sirije poginulo otprilike 250 000 ljudi. Iran i Rusija otpočetka su na strani diktatora Assada, dok Europa i SAD njemu ne daju potporu.

Prošli petak iz Rusije su u Siriji stigli zrakoplovi, koji su već korišteni u napadima na teroristička uporišta u gradovima Rakka i Deir Ezzor. Sirijske vlasti su izvijestile da su u zadnja dva tjedna pojačale zračne napade na uporišta ISIS-a te da ih, zahvaljujući novom oružju izvode s velikom preciznošću.

Planiraju pojačavanje napada

Napade će, tvrde, još više pojačati, nakon što su opskrbljeni ruskim oružjem. U napadima koje su izveli u ponedjeljak navodno su ubili 39 militanata ISIL-a. Ubijeno je i 32 civila, dok su vladine snage napadale dio Alepa koji je pod kontrolom pobunjeničkih snaga.


Saudijska Arabija i zemlje Golfskog zaljeva nisu baš zadovoljne ruskom intervencijom u Siriji te traže rješavanje sukoba u toj zemlji bez da se upliću strane sile. Zapadni analitičari smatraju da je Vladimir Putin odlučio pomoći al Asadu kako bi ojačao svoj utjecaj u toj regiji na štetu SAD-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je terorističku skupinu Islamsku državu, prigodom otvorenja najveće moskovske džamije koja prima 10.000 vjernika, javlja dpa.

"Vidimo što se događa na Bliskom istoku, gdje teroristi takozvane Islamske države sramote tu veliku svjetsku religiju, islam", istaknuo je Putin u govoru u moskovskoj središnjoj džamiji, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Oni ubijaju ljude, pa i svećenike, i barbarski uništavaju spomenike svjetske kulture. Njihova se ideologija temelji na lažima, na iskrivljavanju islama", rekao je Putin.

Rusija se desetljećima borila s islamističkom pobunom u ruskim republikama na Kavkazu, u Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji, podsjeća dpa.

Oko 2 000 Rusa priključilo se teroristima ISIS-a

Vlada je ocijenila da se oko dvije tisuće ruskih građana priključilo borcima IS-a koji su lani zauzeli velik dio Sirije i Iraka.


Središnja moskovska džamija najveća je bogomolja muslimanske zajednice u ruskoj prijestolnici koja ima dvjestotinjak tisuća vjernika.

Nova džamija je podignuta na mjestu stare. Njezina je izgradnja stajala 170 milijuna dolara i u cijelosti je financirana privatnim donacijama, javlja državna agencija TASS.

Džamija je svečano otvorena uoči velikog muslimanskog blagdana Kurban Bajrama, navodi se u priopćenju na njezinoj mrežnoj stranici.

Svečanosti su prisustvovali svjetski čelnici, među kojima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i pakistanski predsjednik Mamnon Husain.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.