Babić: Štrajk liječnika nastavlja se unatoč radnoj obvezi

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je danas da su bolnički liječnici i dalje u štrajku iako je Vlada donijela odluku o uvođenju radne obveze.

"Štrajk nećemo odjavljivati jer smo i prošli put (2003. godine) imali štrajk za vrijeme radne obveze", rekao je Babić Hini na upit o situaciji u bolnicama nakon jučerašnje Vladine odluke.

S obzirom da se u Vladinoj odluci navodi da stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama, predsjednik Sindikata liječnika tvrdi da su i pravnici u nedoumici što znači ta "nelogična formulacija" - je li obveza već stupila na snagu ili će tek stupiti nakon objave u Narodnim novinama.

Dodaje kako je s terena dobio dojave da je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nakon uvođenja radne obveze, poslao naputke ravnateljima bolnica koji nisu proslijeđeni sindikatu, niti zaposlenicima, pa ih ne može komentirati. Međutim, idućeg tjedna, čim bude upoznat s naputcima, sindikat će pokrenuti ocjenu njihove zakonitosti, najavio je.

"Zanima nas kakva je to elementarna nepogoda da se uvodi radna obveza. Neka nam to kažu, pa ćemo to prihvatiti. Možda stvarno i postoji, ali ja ju ne vidim", rekao je Babić koji poručuje da se, što se tiče štrajka liječnika u bolnicama, koji traje 59. dan, ništa ne mijenja do skupštine sindikata u nedjelju, kada će se odlučiti o daljnjim aktivnostima.


HDZ-ovi odbori za zdravstvo i rad i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) osudili su danas Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima.

HDZ-ov Odbor za zdravstvo u priopćenju navodi da je riječ o "još jednoj u nizu sramotnih odluka vlade Zorana Milanovića", koja nema artikulirani razvojni strateški put za bilo koji segment hrvatskog društva, pa tako ni za zdravstveni sustav koji je u dubokoj krizi.

Je li možda cilj Vlade potjerati hrvatske liječnike na rad izvan Hrvatske kako bi na njihova mjesta doveli manje kvalitetne i manje obrazovane liječnike iz Srbije, Makedonije, BiH i Ukrajine, pita HDZ-ov odbor te apelira na liječnike da unatoč "sramotnoj odluci Vlade zadrže mir i dostojanstvo".

Odbor za rad HDZ-a također je osudio "nastavak SDP-ove politike iz 2003. godine, kada je liječnicima uvedena radna obveza, a što ponavljaju i 10 godina poslije". Taj odbor tvrdi da za uvođenje radne obveze ne postoji pravna osnova, već je cilj zastrašivanje medicinskog osoblja i ugrožavanje ustavnom zajamčenog prava na štrajk.

HURS: Odluka o uvođenju radne obveze liječnicima je protuustavna i nema pravnog temelja!

"Odluka Vlade o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama nema pravnog temelja", upozoravaju iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.


Iz HURS-a ističu kako se Vlada jučer, prilikom donošenja ove odluke, pozvala na odredbu članka 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji glasi: 'U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i radnika, dok te okolnosti traju'.

"Odluka Vlade ne može za pravni temelj imati odredbu tog članka. Zapravo, ova odluka nema pravnoga temelja. Štoviše, ta odluka je suprotna odredbi članka 60. Ustava RH kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Odluka je usmjerena na uskratu prava na štrajk. Ne postoje izvanredne okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, koje bi dale za pravo ministru da postupa prema odredbi članka 165. Zakona koja se ni u kojem slučaju ne može primijeniti na aktualni štrajk liječnika", stoji u priopćenju u kojem se zaključuje kako je Vladina odluka neprimjereni pritisak na sindikalnu stranu da pristane na ponuđeni sadržaj kolektivnog ugovora o kojemu se upravo pregovara.

"Uostalom, sve i da postoje uvjeti iz odredbe članka 165. Zakona ministru niti ne treba odluka Vlade RH za postupanje, pa se utoliko odluka Vlade RH ukazuje u svakom slučaju suvišna. Stoga pozivamo Vladu RH da odmah povuče navedenu odluku", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Ostojić: uvođenje radne obveze liječnicima u skladu sa zakonom

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbacio je danas optužbe predstavnika HDZ-a i Hrvatskih laburista u Hrvatskom saboru da je uvođenje radne obaveze za liječnike u štrajku nezakonito te ustvrdio kako je Vladina odluka o radnoj obvezi "apsolutno u skladu sa zakonom".

"Odluka je apsolutno u skladu sa zakonom, hrvatski zakoni se moraju poštivati", izjavio je Ostojić novinarima tijekom otvaranja Odjela hitne medicine u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom brodu.

"Ima desetak bolnica koje su bile usko grlo i gdje je bilo ugroženo pružanje zdravstvene zaštite. Očekujem da to napokon počne funkcionirati. Mi smo tu ipak isključivo zbog naših pacijenata", rekao je Ostojić.

Na upit hoće li se primjenjivati novi kolektivni ugovor s obzirom da su ga parafirala dva od tri reprezentativna zdravstvena sindikata, Ostojić je ustvrdio da je on poštovao zakon i cijelu proceduru pregovaranja, a zakon predviđa da se kolektivni ugovor provodi ako ga potpiše makar samo jedan sindikat.


O uskraćivanju dijela plaće liječnicima koji su bili u štrajku Ostojić kaže kako je to u nadležnosti poslodavaca, odnosno ravnatelja bolnica.

"Štrajkači se nisu popisivali. Vodila se evidencija o radnom vremenu, njihovom ispunjavanju radnih obaveza iz ugovora o radu. Evidenciju su vodili šefovi odjela, zavoda ili klinika koji svojom čašću i potpisom odgovaraju za zakonitost te evidencije", rekao je Ostojić.

Svima koji nisu ispunili svoje obaveze umanjena je plaća. U cijeloj Hrvatskoj to umanjenje se kreće od 500 kuna do čak 14-15 tisuća kuna, kaže Ostojić.

Na upit da komentira prijedlog proračuna za 2014. godinu Ostojić je istaknuo kako proračunska sredstva za zdravstvo ostaje na razini iz ove godine, što će omogućiti realizaciju zacrtanih planova.

Ostojić je u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" otvorio Odjel hitne medicine u čije je uređenje i opremanje uloženo 5,85 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.