Bajiću ispao kostur iz ormara: Iznuđeni iskaz ubojice iz Broćanca potjerao Srbe u Loru 1992. godine!

PETAR NOVAKOVIĆ, osumnjičeni za jučerašnje ubojstvo u Broćancu kod Klisa, bio je u lipnju 1992. godine glavni svjedok Mladenu Bajiću za progon 44 civila srpske nacionalnosti zbog sumnje u oružanu pobunu protiv ustavnog poretka RH. Dio njih završio je u Lori, među njima i Nenad Knežević i Gojko Bulović. Živi se nisu vratili kućama.

Premda je zapovjednik kriminalističke službe Vojne policije u Šibeniku Marijo Barišić naveo čitav niz razloga i primjera zbog kojih ne treba vjerovati Novakoviću, Mladen Bajić do kraja je inzistirao na progonu tih civila. 

Nije ga pokolebalo ni to što se ništa od onoga što je Novaković kazao na ispitivanju pred Bajićem i vojnim sucem Boško Jurišićem nije pokazalo točnim. U pretragama stanova osumnjičenika nije nađen veliki arsenal oružja, koji je Novaković spominjao.

Novaković priznao da je potpisao iskaz pod batinama na neviđeno

Index raspolaže Novakovićem iskazom, koji podsjeća na izvještaj nekog dobro upućenog i dobro istreniranog agenta fotografskog pamćenja. Pisali smo prije par mjeseci i kako su novinari banjalučkog tjednika Extra pronašli Novakovića u Broćancu. Ustvrdio im je tada kako ništa od onoga što je kazao na ispitivanju nije bila istina te da je priznanje potpisao na neviđeno pod prisilom i batinama. 

Premda je cijeli slučaj Lora krenuo od njegovog svjedočenja, interesantno je možda da Petra Novakovića nitko nije zvao da svjedoči na suđenju. Ni obrana, a još razumljivije, ni optužba. Novaković tako do dana današnjeg nije dobio priliku da posvjedoči o onome što se događalo na ispitivanju 10. lipnja 1992. godine. Da mu nije bilo ugodno, vidljivo je iz jednog detalja. Naime, na ispitivanju je kazao da mu se otac zove Jure, premda se zove Đuro.

Lora osam godina čekala promjenu vlasti, koliko bi se čekalo da do toga nije došlo?

Dva dana nakon Novakovićevog iskaza, Bajić je poslao sudu istražni zahtjev, temeljem kojeg sudac Jurišić pokreće kazneni postupak protiv 44-orice, a sve dostupne trpa u pritvor.

Civili su završili u Lori, premda su trebali biti pritvoreni u Okružnom zatvoru u Bilicama. Dvojica su odmah ubijena, a očevid rade Jurišić i Bajić. Slučaj miruje punih osam godina, sve do dolaska koalicije Ivice Račana na vlast. Potaknut demokratskim promjenama, Bajić odjednom vadi Loru iz ladice i iznenada postaje moguće sve što je dotad bilo nezamislivo. Postupak začuđujuće brzo napreduje pa već u rujnu 2001. godine policija privodi sedmoricu vojnih policajaca koje će Bajić vrlo ekspeditivno za svega šest mjeseci optužiti za smrt Bulovića i Kneževića te zlostavljanje ostalih pritvorenika.

Srbočetnici odjednom postali civili srpske nacionalnosti?!

U međuvremenu se promijenio i status one 44-orice, 1992. godine bili "srbočetnici" koji su Split i okolicu htjeli pripojiti SAO Krajini. Začudno, 2002. godine u slučaju Lora oni postaju civili srpske nacionalnosti i žrtve. 

Postupak protiv Srba koje je u Loru potjerao iznuđeni iskaz Petra Novakovića obustavljen je rješenjem Vojnog suda od 12. studenog 1992. godine temeljem Zakona o oprostu, no Bajić se žalio na tu odluku. Inzistirao je da se postupak nastavi, a osumnjičenici svakako zadrže iza rešetaka. Djeluje kao da je imao razloga, kad je toliko zapeo...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.