Baldasar sa Zabom i IGH rješavao problem teži od milijardu kuna: Što sa Spaladium arenom?

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar ovaj tjedan u Zagrebu dogovara rješenje problema Spaladium arene koju Grad Split i država plaćaju 1,08 milijardi kuna u 30 godina. 

U Zagreb je stigla jaka delegacija Grada Splita koju uz Baldasara čine glavni savjetnik Drago Davidović, zamjenica Aida Batarelo, šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić i pravnih poslova Slavica Radić.

Jure Radić pregovarao u ime konzorcija 

Jučer se razgovaralo sa Zabom i vodstvom IGH na čelu s Jurom Radićem, koji je dogovarao detalje u ime konzorcija kojeg čine i Dalekovod i Konstruktor. Kako je poznato, aneksima gradonačelnika Ivana Kureta, konzorciju se počelo plaćati prije no što je izgrađen toranj s poslovnim sadržajima koji je bio prijeko potreban jer se dvorana sama ne može financirati. 

Sve tri tvrtke završile su u predstečajnoj nagodbi s milijardama gubitaka, a ista sudbina zadesila je i TPN Sportski grad koji je u ime konzorcija upravljao arenom. Dvorana se, kako se i očekivalo, nije mogla rentabilno eksploatirati, a dodatne probleme napravio je Kerum 2012. godine odlukom da Grad Split više ne plaća najam Sportskom gradu, što je uključivalo i participaciju države koja se kvartalno uplaćivala. Kako je Grad prestao plaćati, na suhom su ostale Zaba i Erste, koje su financirale gradnju. 

"Banke će možda izgubiti danas, a dobiti sutra, preksutra..."

Obaveza plaćanja neće se ni u kom slučaju moći izbjeći, banke će prije ili kasnije doći do svoje milijarde, jedino se nešto može napraviti u odnosu Grada Splita i konzorcija. Baldasar je Indexu već najavio spremnost da preuzme Sportski grad, odnosno, upravljanje arenom.

"Ključ je razrješenje pravnih odnosa. Banke će možda izgubiti danas, a dobiti sutra, preksutra. Taj financijski dio nije ključ problema. Do konca godine sve ćemo dogovoriti i potpisati. Financijski detalji su najbitniji. Jučer smo imali sadržajne razgovore u Zabi i IGH, a poslije smo svi otišli u ured ministra Branka Grčića, koji se osobno zauzeo za rješavanje ovog problema", kazao nam je Baldasar. 

Dvorana je zatvorena već duže od godinu dana, a svoja vrata bi ponovno trebala otvoriti 6. prosinca nastupom Severine.

Bez tornja, dvorana će i dalje kumulirati gubitke

I dalje nije poznato kako će se ovaj projekt realizirati, Baldasar ne želi iznositi detalje budući da su u tijeku predstečajne nagodbe nad konzorcijem i Sportskim gradom pa ne bi htio prejudicirati. Ponovno otvaranje dvorane zapravo neće ništa promijeniti jer je i dalje nejasno kako Baldasar misli spriječiti gomilanje gubitaka koji su izvjesni ukoliko se pod hitno ne krene s realizacijom tornja. 

O tome zasad nismo čuli ni slova, a upravo je to jedino moguće rješenje. Nažalost, uz ovako skupu gradnju i potpunu propast građevinskih firmi koje su sudjelovale u projektu, dovršetak Spaladium centra čini se kao znanstvena fantastika.

Državno odvjetništvo još istražuje

Državno odvjetništvo još uvijek ispituje one Kuretove anekse i cijeli posao i zasad ništa sumnjivo nisu ustanovili. Ovakav rasplet Index je predvidio jer je u Kuretovo doba pročelnik Grada Splita za financije bio Jurica Jurišić, suprug Bajićeve zamjenice Inke Jurišić, bivše šefice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Zanimljivo je možda da je Baldasar Jurišiću također ukazao povjerenje postavivši ga u Nadzorni odbor Čistoće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.