Baldasarova namještaljka: Raspisao formalni natječaj za zbrinjavanje školskog kolege

Foto: Hina

SERĐAN GUŠTIN, bivši šef splitske policije, nekadašnji Kerumov direktor i školski kolega gradonačelnika Ive Baldasara, izabran je jučer na sjednici Upravnog vijeća za novog ravnatelja Javne ustanove Športski objekti koje je do prije mjesec dana vodio Kerumov Tomislav Borozan.

Trijumf volje autokrate Baldasara

Guštin je izabran, ali kako?! Način na koji je uglavljen na čelo Športskih objekata najbolje svjedoči o autokratskoj vladavini SDP-ovog Ive Baldasara koji natječaje raspisuje čisto formalno za već odabrane pouzdanike. Poput Guština.

Igor Boraska i Jure Topić, predsjednik i dopredsjednik Splitskog saveza športova, članovi Upravnog vijeća ustanove, pobunili su se kada su čuli da predsjednik, iskusni SDP-ov veteran i predstojnik Ureda državne uprave u Splitu Veljan Radojković ne namjerava uopće pozvati kandidate na razgovor. Jer osim Guština javilo se još četvero kandidata koji su ispunjavali uvjete.

Radojković je uzvratio da razgovor sa ostalima nije potreban kada je sa Guštinom već razgovarao Baldasar, a da su oni tu da provode volju gradonačelnika. Boraski se ovo činilo potpuno promašenim budući da je prije koji mjesec na Gradskom vijeću odlučeno da odluku o ravnatelju ustanove donosi Upravno vijeće, a ne gradonačelnik.

Bez plana i vizije

Najviše je proslavljenom olimpijcu zasmetalo što za odluku o ravnatelju nije bilo potrebno iznijeti nikakav plan, ni viziju rada ustanove. Kandidati su priložili samo ono što je zatraženo natječajem, formalne stvari, tipa diploma, domovnica i slično. O tome kako kandidati vide Ustanovu u idućem mandatu od par godina i što kane napraviti s mnogorbojnim dubiozama iz prethodnog razdoblja, ni slova.

Radojković je najprije zatražio da se glasa o tome da se odmah izglasa Guštin, pa je onda glasano i za samog Guština. Boraska i Topić bili su protiv takvog silovanja natječaja, ali su preglasani, zahvaljujući tome što Baldasar kontrolira sedam od devet glasova UV-a.

Biografija novog ravnatelja: Uhvatio Keruma s prstima u šećeru pa postao njegov direktor

Zanimljiva je ta Guštinova biografija. Baldasar je Indexu potvrdio da su u Gimnaziji sjedili klupa do klupe, dok je početkom 90-ih upravo Guštin kao mladi inspektor Odjela gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske potpisao kaznenu prijavu protiv Željka Keruma za šverc šećera. Keruma su i optužili, no suđenje je nije nikada dovršeno jer je postupak protiv njega obustavljen zbog izmjena zakona kojim je djelo dekriminalizirano te prebačeno u nadležnost Prekršajnog suda, koji opet ništa nije mogao napraviti jer je nastupila zastara. 

Zvijezda Serđa Guština ponovno je zabljesnula 2001. godine kada mu je Ranko Ostojić prepustio fotelju šefa splitske policije, no bio je to, pokazalo se, sjaj repatice, jer je pad brzo uslijedio i bio je prilično bučan. Guštin se zakačio sa šefom oko progona nekih njegovih ljudi, jezik mu je često bio brži od pameti, bilo je par neugodnih situacija tako da je smjena bila neminovna i očekivana.

Guštin se nije izgubio, već je prešao kod Keruma, istog onog kojeg je koju godinu ranije uhvatio s prstima u pekmezu, odnosno, u šećeru. Nova firma, nova karijera, Guštin je bio uz gazdu kada se predstavljao projekt Jokera, najjačeg splitskog trgovačkog centra izniklog na ruševinama socijalističkog giganta Jugoplastike.

Protukandidati s izbora 2009. godine odredili su Guštinovu karijeru

Ni ljubav s Kerumom, kao ni s Ostojićem, kamenima međašima Guštinove karijere i zanimljivo protukandidatima na izborima za Grad Split 2009. godine, nije potrajala, ali srećom, njegov stari školski drug Ivo Baldasar, postao je gradonačelnik. Sjetio se Ivo iskusnog policajca kao najpogodnije osobe da sredi situaciju u Športskim objektima.

Kerumov Borozan bit će mu savjetnik. A ako se eventualno odluči da to mjesto ne treba, moraju mu naći novo sukladno spremi, iskustvu i ostalom, što je sve potpisano u sporazumu o napuštanju direktorskog ureda kako bi se oslobodio za gradonačelnikovog prijatelja iz školskih dana...  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.