Banke ulažu u startup koji zaobilazi banke

Foto: prosper.com

STARTUP Prosper sa sjedištem u San Francisku jučer je najavio novu rundu financiranja koju predvode investitori iz Credit Suisse NEXT uz sudjelovanje J.P. Morgan Asset Managementa, SunTrust banke i drugih.

Prosper očekuje priljev investicija od 165 milijuna dolara, što će ukupnu vrijednost tvrtke podići na 1.865 milijarde dolara, pretvarajući je u rijetku vrstu "jednoroga", kako se ovih dana nazivaju startupi čija vrijednost prelazi "čarobnu granicu" od milijardu dolara.

Ideja iza startupa koji je osnovan 2006. godine je jednostavna, Prosper potencijalne zajmodavce i zajmoprimce spaja direktno online bez ikakvih posrednika, a postupak izdavanja i primanja zajma je značajno ugodniji, brži i lakši od tradicionalnog pregovaranja s bankama zbog čega su startup i njegov rival Lending Club usprkos financijskom kolapsu u 2008. godini postali kredibilni izvori financiranja, piše Wired.

Snažna potražnja

Izvršni direktor Prospera Aaron Vermut, kaže da je njegova tvrtka fokusirana na posuđivanje novca poduzetnicima i potrošačima koji ne mogu ponuditi kolaterale ili imaju drugih problema s tradicionalnim zajmodavcima. Riječ je o rizičnom poduhvatu, no Vermut ističe da je potražnja takva da je tvrtka u posljednjem kvartalu izdala 600 milijuna dolara zajmova, 200 posto više nego prijašnje godine.

"Lending Club je nekoć bio deset puta veći od nas, danas su dva, dva i pol puta veći," kaže poduzetnik koji priznaje da ne postoji garancija da će njegova platforma izaći "bez ogrebotina" ukoliko se ponovi kriza. Ipak, prema njegovoj procjeni, ekonomija bi "morala potonuti duboko" da bi Prosper zabilježio stvarne gubitke. Broj ljudi koji ne mogu vratiti zajam trenutačno iznosi 3 posto i on bi se morao utrostručiti da bi ugrozio poslovanje. 

Vermuta ne čudi interes banaka i investitora za ulaganje u njegov startup. "Riječ je strateškom ulaganju, a ne sukobu interesa. Banke i onako nevoljko posuđuju bez osiguranja, a mi smo u tome izuzetno dobri."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.