Baraba ga napao, sud pomazio: Josipu Čubeliću dvije i pol godine za ranjavanje Ace Rusa

Ilustracija: Arhiva

JOSIPU ČUBELIĆU danas je u Splitu izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri i pol godine za više kaznenih djela uključujući i pokušaj ubojstva Aleksandra Dimitrova zvanog Aco Rus. Čubelić ga je ustrijelio metkom u natkoljenicu u travnju prošle godine pred kafićem Vatra u Velebitskoj ulici. Pucao je još jednom, taj metak nije nikoga pogodio, ali je Državno odvjetništvo diglo optužnicu i za pokušaj ubojstva Damira Firića koji je bio u društvu s Dimitrovom.

Neizravna namjera: Da ga je htio ubiti, ubio bi ga

Sudsko vijeće Damira Romca dalo je Čubeliću dvije i pol godine za ranjavanje Rusa, s tim da drže da se radilo o neizravnoj namjeri, kako je sugerirao branitelj Željko Gulišija. Čubelić je, naime, pucao sa svega pet, šest metara udaljenosti pa su zaključili da je mogao ubiti Rusa da je htio. Zato su ga osudili na šest mjeseci zatvora zbog opće opasne radnje, odnosno, pucnjave na prepunoj ulici.

Čubelić je dobio još tri mjeseca zatvora zbog ilegalnog držanja oružja te mu je opozvana pravomoćna uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora za držanje bombi. Sudac Damir Romac kazao je kako je kazna primjerena i kako se nada da se Čubelić neće više pojavljivati kao počinitelj kaznenih djela.

Sukob s Barabom u zatvoru

Pritvor je, ipak, produžio da ne ponovi djelo, tj. opet ne zapuca. Čubelić je tako vraćen u zatvor na Bilice u kojem je prije koji dan imao sukob s Antom Bilićem Barabom, bivšim Kerumovim tjelohraniteljem nedavno osuđenim na 12 godina zatvora zbog ubojstva Marijana Kovačevića Bilića u Podstrani. Navodno ga je Baraba dokačio s leđa dok je telefonirao. Čubelić je inače u svojoj obrani kazao kako je pucao na Rusa zbog prijetnji koje je dobivala njegova obitelj. Prije desetak dana zapaljen mu je Golf pred kućom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.