Bauk: Zakon će biti dobar alat u borbi protiv korupcije i mangupa

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA VLADI je predstavljen Nacrt konačnog prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama. Ovo je drugo čitanje, jedna od 10 točaka koje je Hrvatska dobila od Europske unije, a koje treba riješiti.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je važnost zakona u slobodi informiranja i pravu na dostupnosti informacija jer su to temeljna ustavna prava.

Otvorenost i javnost rada tijela javne vlasti temeljne su pretpostavke demokratizacije i važan alat u borbi protiv korupcije, rekao je Bauk.

Izmjeni ovog Zakona pristupilo se zbog potreba usklađivanja s pravnom stečevinom EU i poboljšanja zakonodavnog okvira sukladno Akcijskom planu Vlade RH.

Bitne izmjene u odnosu na važeći zakon vidljive su u tome što je jasnije definiran pojam tijela javne vlasti, a između ostalog uspostavlja se i neovisno tijelo - povjerenik za informiranje.

"Mislim da će ovaj zakon biti dobro sredstvo i dobar alat u borbi protiv korupcije i na neki način pomoći da imamo što manje, upotrijebit ću jedan izraz koji se prije koristio - mangupa u vlastitim redovima", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Nadovezao se i premijer Zoran Milanović.

"Radi se o transparentnosti, ne nužno borbi protiv korupcije i pravu građana da imaju pristup najvećem broju informacija koje "kolaju" u administraciji i u javnim službama i koje imaju porijeklo u vlasti. Dokumenti koji imaju porijeklo negdje drugdje, recimo u inozemstvu su izuzeti od toga jer mi nismo njihovi vlasnici i korespondencija koja pripada autorima iz inozemstva također spada u tu kategoriju čiji nismo vlasnici. Ovdje se naprosto radi o jednom civilizacijskom trendu da vlast bude otvorena. Najkompetitivnije, najnaprednije i najbogatije države imaju najotvorenije administracije. Prije svega, nordijske države i s time nitko normalan nema problema. Naravno, morat ćemo se uhodavati jedan broj godina. Ništa ne ide preko noći", rekao je Milanović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.