Bez plina u Sisku ostalo 27 firmi: Ugroženo 800 radnih mjesta!



ODLAZAK američkog CMC-a iz Siska više nije udarac samo za radnike sisačke željezare. Čak 27 tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni Sisak, koje zapošljavaju oko 800 osoba, zbog povlačenja CMC-a iz željezare ostalo je bez plina!

Naime, CMC je bio distributer plina za kompletnu Južnu industrijsku zonu, a iako je odavno najavljeno da će se morati pronaći novi distributer, plinsku mrežu nitko nije preuzeo. Do zastoja u poslovanju tvrtki koje plin koriste kao glavni energent došlo je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Prestanite se igrati sa sudbinama radnika!"

"Gospodo vlasnici, prestanite se nadmudrivati i igrati sa sudbinama radnika koji rade u vašim poduzećima, a čija poslovna aktivnost prestaje danom prestanke isporuke plina! Sjednite za stol s distributerom i učinite ono što je vaša obveza kao vlasnika poduzeća-smjesta, iznađite odgovarajuće rješenje opskrbe plinom kako bi se osiguralo daljnje funkcioniranje privrednih subjekata na području Južne industrijske zone! To je vaš posao, gospodo!", ljutito je u pismenom obraćanju medijima i poslovnim subjektima poručio gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

Pintarić kaže da je Grad inicirao i održao niz sastanaka s CMC-om, predstavnicima Vlade i predstavnicima firmi koje djeluju u Južnoj industrijskoj zoni, kako bi se dogovorio nastavak opskrbe energentima nakon prestanka poslovnih aktivnosti CMC-a Sisak.

"Vi dugujete Gradu Sisku, a ne on vama!"

Grad Sisak s tim je razlogom preuzeo i u svoje vlasništvo upisao dio cesta u Južnoj industrijskoj zoni, koje će se ove godine rekonstruirati. Također, Grad je, ističe Pintarić, počeo s aktivnostima na preuzimanju vodovodne i kanalizacijske mreže na području Južne industrijske zone.

"S druge strane, izostale su odgovarajuće aktivnosti i potpore HEP-a i Montcogim plinare d.o.o. kako bi se osigurala redovna opskrba električnom energijom i plinom", kaže Pintarić. Upravo se od Montcogim plinare, lokalnog distributera plina, očekuje da će preuzeti distribuciju nakon CMC-ovog povlačenja.

"Također se javno obraćam i vlasniku Montcogim plinara d.o.o. koji je koncesionar za distribuciju plinom na području Grada Siska: gospodo vlasnici prestanite se ponašati kao netko kome Grad Sisak nešto duguje! Jer vi dugujete Gradu Sisku, a ne on vama! Dužni ste ovom Gradu odmah dogovoriti nastavak isporuke plina na području industrijske zone, jer vaša pasivnost tjera moje sugrađane - koji teško i pošteno rade - na cestu! Dosta je ispraznih sastanaka. Uhvatite se posla i prestanite se igrati sudbinom ovog Grada jer ste i vi njegov dio, i u dobru i zlu!", poručuje Pintarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.