Beznačajno djelo bespravne gradnje: Odvjetnika SDP-ovog načelnika Milne platit ćemo 93 tisuće kuna!

Foto: Općina Milna

POREZNI obveznici platit će gotovo 100 tisuća kuna troškova obrane SDP-ovog načelnika Frane Lozića, koji je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zbog bespravne gradnje, ali je viši sud procijenio da se radi o beznačajnom djelu pa je pravomoćno oslobođen. Kako je oslobođen, tako neće morati platiti ni branitelja, već će se to učiniti iz sredstava Ministarstva pravosuđa, odnosno, iz državne kase.

Beznačajno kazneno djelo bespravne gradnje

Kako smo već pisali, sudac Dinko Mešin u prvom je stupnju nepobitno utvrdio da je Lozić naložio gradnju obilaznice oko Milne premda nije imao pravomoćnu građevinsku dozvolu. Mešin je smatrao da to vrijedi šest mjeseci zatvora uvjetno, no vijeće Županijskog suda u drugom stupnju utvrdilo je kako se radi o beznačajnom djelu, jer su dozvole naknadno pribavljene, prometnica je izgrađena te, najvažnije, nije se nitko privatno okoristio već je napravljeno za javni interes.

"Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova obilježja, ako je stupanj počiniteljeve krivnje nizak, djelo nije imalo posljedicu ili su posljedice neznatne i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen", navodi se u članku 33. Kaznenog zakona koji normira beznačajno djelo.

Slučaj težak 150 tisuća kuna: Obrana Lozića i drugookrivljenog, vještačenje...

Sada kada je bespravna gradnja SDP-ovog načelnika Milne beznačajna, na red je došla i neugodnost oko plaćanja odvjetničkog ureda koji je zastupao obranu. Iznose 50-ak tisuća kuna, no tome treba pribrojati i putne troškove na relaciji Zagreb - Split te PDV. Sve skupa dođe gotovo 100 tisuća kuna.

No, tu nije kraj. Jer će trebati platiti i obranu drugookrivljenog koji je oslobođen, što će također doći 30-ak tisuća kuna najmanje. Moraju se podmiriti i troškovi vještačenja od 15-ak tisuća kuna pa će tako beznačajno djelo i još par sitnica iz Milne koštati obveznike 150 tisuća kuna.

Zbog dvostruke prodaje zemljišta, Milna blokirana na 11 milijuna kuna, a Lozić osuđen na zatvorsku kaznu

Optužba protiv Lozića sastojala se inače od pet točaka. Dvije je "pojela" zastara, za dvije točke nepravomoćno je, a onda i pravomoćno oslobođen, što se u konačnici dogodilo i sa petom točkom i zaobilaznicom, zahvaljujući primjeni odredbe o beznačajnom djelu.

Lozić je tako vrlo uspješno riješio slučaj sa Općinskog suda u Splitu, no preostaje mu još i onaj sa Županijskog suda. Sudac Slavko Lozina osudio ga je za dvostruku prodaju zemljišta Češki kamp, i to na zatvorsku kaznu. Sada se čeka odluka o žalbama obrane i Državnog odvjetništva. U međuvremenu je zbog iste stvari, po pravomoćnoj presudi Trgovačkog suda, račun Općine blokiran u visini od 11 milijuna kuna...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.