BiH: Otvorena su nam vrata Europske unije

Foto: Hina

VODEĆI bosanskohercegovački dužnosnici pozdravili su danas odluku Vijeća EU-a da odobri stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, nazivajući to otvorenim vratima za Europsku uniju.

"Vjerujem da su nam otvorena vrata EU-a. No kako će to i kojom brzinom ići to ovisi isključivo o nama u BiH", rekao je hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pojasnio je kako su se vlasti čvrsto opredijelile za reforme što su pokazale i prihvaćenom izjavom koja je potvrđena u Parlamentu BiH.

"Želimo ozbiljno pokrenuti europski put, a to pokazuje izjava koju je usvojilo predsjedništvo i potvrdila oba doma državnog parlamenta", dodao je Čović.

Mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je u Mostaru da će stupanjem na snagu SSP-a doći do dinamiziranja europskih reformi.

"Iznimno pozitivna stvar i veliki uspjeh"

"SSP kreira prioritetne reforme, a na nama je sada da napravimo plan njihove provedbe kojima ćemo stabilizirati zemlju, uključujući socioekonomske mjere koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Sarajevu da je preporuka Vijeća EU-a "iznimno pozitivna stvar i veliki uspjeh".

Dodao je da je preporuka bila očekivana, s obzirom na pozitivan stav koji je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini odnijela iz BiH nakon svojih posjeta.


Ivanić očekuje da će nakon uspostave Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada početi razgovori o ekonomskim reformama koje bi onda omogućile podnošenje prijave za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU koje bi moglo uslijediti krajem iduće ili početkom 2017.

BiH preuzela obaveze koje joj nameće EU

Vijeće Europske unije preporučilo je u ponedjeljak da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je ta zemlja ispunila tražene uvjete.

"S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca 2014. godine, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku.

SSP ratificiran već 2011.

Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu. Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011.

Međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu Sejdić-Finci, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove predsjedništva i Doma naroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.