Bivši mariborski nadbiskup jedan od osumnjičenih za nezakonito trgovanje dionicama

Foto: seebiz

BIVŠI mariborski nadbiskup Franc Kramberger (78) jedan je od četvorice osoba koje slovensko državno odvjetništvo sumnjiči za nezakonito trgovanje dionicama, odnosno kazneno djelo zloporabe položaja.

Riječ je o događaju iz 2003. godine, kad je Kramberger, tadašnji mariborski nadbiskup, u ime nadbiskupije potpisao više ugovora o kupnji dionica tvrtki "Mladinska knjiga" i "Založba", a dionice su istog dana po znatno višoj cijeni prodane dalje čime su oštećene tvrtke Etol i NFD koje su kupile dionice po višoj cijeni, a mariborska nadbiskupija neopravdano zaradila 1,3 milijuna eura, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Među osumnjičenima su još i nekadašnji glavni ekonom nadbiskupije Mirko Krašovec, ali ne i nekadašnji ljubljanski nadbiskup, a u vrijeme događaja Krambergerov pomoćni biskup Anton Stres iako se i on nalazio u istrazi, navodi list.

Kupoprodaja dionica bila je izvedena u sklopu aktivnosti crkvenih financijskih fondova "Zvon1" i "Zvon2" koji su kasnije završili u stečaju dovevši i nadbiskupiju koja ih je osnovala u tešku financijsku situaciju. Zbog tog financijskog skandala niz slovenskih crkvenih dostojanstvenika, uključujući Krambergera i Stresa, zadnjih su nekoliko godina podnijeli ostavke ili umirovljeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.