Bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah vodi na afganistanskim izborima

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMA rezultatima dosad prebrojenih glasova koji su objavljeni u nedjelju, bivši afganistanski ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah vodi u utrci za idućega predsjednika države, no još uvijek nema apsolutnu većinu.

Neovisno afganistansko izborno povjerenstvo objavilo je da prvi rezultati koji se temelje na gotovo 50 posto prebrojanih glasova iz 34 afganistanske pokrajine pokazuju da Abdulah vodi s 44,4 posto glasova, a iza njega je Ashraf Gani s 33,2 posto. Ako nijedan od njih ne dosegne 50 posto potrebnih glasova održat će se drugi krug izbora.

Zalmay Rassoul kojega podupiru dvojica braće predsjednika Hamida Karzaija daleko je iza obojice spomenutih kandidata s 10,4 posto biračkih glasova.

Saveznici Afganistana izbore održane 5. travnja ocijenili su uspješnima zbog velikoga odziva birača, no njihovu legitimnost mogli bi potkopati dokazi o teškim izbornim prijevarama. Oko 60 posto od 12 milijuna Afganistanaca s pravom glasa izašlo je na izbore unatoč prijetnjama talibana koji ipak nisu uspjeli izvesti velike napade i tako omesti održavanje izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.