Bivši šef HAC-a Prskalo: Sanader od mene nije tražio suradnju s Fimi medijom

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U NASTAVKU suđenja Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija i punjenje crnog stranačkog fonda i vlastitih džepova, svjedočili su bivši šef uprave HAC-a i Autoceste Rijeka-Zagreb Jurica Prskalo, bivši ravnatelj policije Ivica Franić i nekadašnja tajnica šefa HDZ-a Zrinka Repec.

Ime Jurice Prskala, koji je kao čelnik HAC-a surađivao s Fimi medijom, iskrsnulo je i na posljednjem ročištu. Bivši direktor Uprave autoceste Rijeka Zagreb Zlatko Korpar posvjedočio je kako je 2008. godine nastavio suradnju s Fimi medijom jer je prijašnji predsjednik uprave Prskalo s tom tvrtkom imao ugovor od 2,5 milijuna kuna.

"Za ARZ Fimi medija je odradila dva posla, a suradnja je nastavljena i nakon Sanaderova odlaska", rekao je Korpar. "Mogu samo navesti primjer, krajem 2009. godine isto je bilo organizirano svečano otvaranje punog profila riječke obilaznice i otvarala je ondašnja premijerka Jadranka Kosor", rekao je Korpar.

Jurica Prskalo je, suprotno optužnici, posvjedočio da Ivo Sanader na famoznom sastanku u Vladi 2007. godine, nije spominjao Fimi mediju, niti šefovima javnih poduzeća rekao da će im se Mladen Barišić kasnije javiti radi skupljanja novca za HDZ. Sanader, tvrdi Prskalo, od njega nije tražio suradnju s Fimi medijom koja je već bila u ARZ-u i HAC-u i prije njegova dolaska.

No, Prskalo je potvrdio da ga je Barišić zvao mjesec ili dva kasnije nakon sastanka u carinu. Shvatio je da ga rizničar želi upoznati pa se odazvao jer je Barišić ipak tada bio na sastanku u Vladi. No odazvao bi se, dodaje Prskalo, i da ga je na sastanak zvao bilo koji drugi visoki dužnosnik. "Mladen je vjerojatno bio na tom sastanku pa sam zbog toga onda otišao vidjeti zbog čega me zove", istaknuo je Prskalo. "Kažete da niste znali koju je dužnost obnašao?", pitala je sutkinja. "Ne, nisam, ali me zvao da dođem na sastanak i da se upoznamo. I došao sam", odgovorio je Prskalo.

I Franjić za Fimi mediju doznao - iz medija


Za marketinšku agenciju, preko koje se prema optužnici punio HDZ-ov crni fond, Franić koji je do prosinca 2005. godine bio ravnatelj policije, prvi put je čuo tek iz medija. Zazvučala mu je poznato, pa je po izbijanju afere odlučio provjeriti popis tvrtki koje su se javile na MUP-ov natječaj za 12,5 milijuna kuna vrijednu promidžbu sigurnosti na cestama.

Agencija Nevenke Jurak, Fimi media, je bila među prijavljenima, no ispala je iz natječaja zbog nepotpune dokumentacije, naveo je Franić, koji je od 2006. do 2010. godine bio šef MUP-ova povjerenstva za promidžbu u tiskanim medijima, a koje je odradilo i spomenutu nabavu.

Na Franjića zbog toga nije bio vršen nikakav pritisak. "Je li netko vršio pritisak na vas ili vas prozvao zbog činjenice da je Fimi media na taj način eliminirana iz natječaja?", pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. "Ne, nije nitko", odgovorio je Franić. Dodaje da mu Ivo Sanader nikada nije spominjao Fimi mediju, niti mu bilo što u vezi te agencije nalagao.

Na pitanje Sanaderove obrane Franić je rekao da je Mladena Barišića upoznao u carini kad je kao ravnatelj policije s njim razgovarao o švercu goriva. Bivši premijer, kojeg poznaje od '90-ih, nikad mu kaže, nije spominjao Fimi mediju. "Već sam rekao da sam za nju zapravo čuo kad je izašla u javnost, pa mi je tada zazvučalo nešto poznato", rekao je Franić.

"Barišić se trudio ostaviti dojam da su on i Sanader jako dobri, no u stranci to nisu tako shvatili"

Zrinka Repec koja je do siječnja 2004. godine bila tajnica predsjednika HDZ-a Ive Sanadera svjedočila je da se Sanader nije miješao u posao glavnom tajniku i operativno vođenje stranke. Rizničar Mladen Barišić, trudio se kaže, ostaviti dojam da su on i Sanader jako dobri, no u stranci to dodaje, nisu tako shvatili.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebala svjedočiti bivša HDZ-ova ministrica bez portfelja Bianca Matković.

U međuvremenu je, podsjetimo, potvrđena i optužnica protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša, Vinka Mladinea. Mladinea se tereti da je prekršio Zakon o javnoj nabavi i sklapao nepovoljne ugovore s Fimi medijom, znajući da će novac završiti u "crnom fondu" HDZ-a, te time Fond oštetio za 1,7 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.