Borba protiv alergija lakša s bezbolnom fotobioterapijom sluznice nosa

Foto: Shutterstock

ALERGIJA je danas najčešća kronična problematika u svijetu, a od alergijskih tegoba pati od 15 do 30 posto ljudi na svijetu. Preparati protiv alergija mogu ublažiti problem, no kao dugoročno rješenje stručnjaci savjetuju fotobioterapiju. U ovo doba godine alergičarima najviše odmaže ambrozija koja je najaktivnija krajem ljeta i početkom jeseni. Njezina vegetacija traje oko mjesec i pol dana, vrlo je uporna i žilava.

"Pacijenti vrlo često otkriju da su tek sad postali alergični. Cure oči, nos se u cijelosti začepi, ne mogu disati i kvaliteta života je gotovo nikakva. To i jest glavno obilježje problema s alergijom, da je problem i u intelektualnom životu, dakle, radu, ali i time, da ako se produži, a ne sanira se na vrijeme, dobijemo i neke druge tegobe kao što su naprimjer, astma", otkrio je doktor Ivica Klapan.

U njegovoj poliklinici u Zagrebu brojni pacijenti iz cijele regije vrlo uspješno rješavaju problem alergija fotobioterapijom sluznice nosa.

"To se popularno naziva biolaserom. Radi se o posebnoj spravi koja ima svoj izlazni dio svjetla, koji ima točno određene tri glavne duljine, koji stimuliraju sluznicu. Radi se o neinvazivnoj terapiji. Tretman traje dvije minute, treba ga ponoviti nekoliko puta u idućih par dana i dva do tri tjedna", pojašnjava Klapan.

Bezbolan postupak

Postupak je potpuno bezbolan, a problemi se rješavaju u rekordnom roku. Potvrdila je to i dugogodišnja pacijentica Ivka Piškor.

"Riješila sam se alergije, nemam više nikakvih simptoma. Normalno, ne mogu se izliječiti, to nije izliječeno, ali je to stanje da vi možete normalno živjeti. Nemate problema, ne morate uzimati nikakve sedative i tablete".

Da je postala alergična, gospođa Ivka je saznala preko noći, baš kao i većina alergičara. S tim problemom se susrela prije 20-tak godina, a dok se nije podvrgnula tretmanu fotobioterapije, uzimala je uobičajene lijekove protiv alergije.

"Dolazite na radno mjesto, vi ste nesposobni raditi. Vas oči svrbe, non-stop morate žuljati oči, curi iz nosa, a meni je tako jako djelovala ta alergija da mi je sjedala na sluznicu ne samo nosa, nego i grla. To je bilo prestrašno", ističe Piškor.

Alergičarima ne stvara problem samo ambrozija. Problemi se javljaju sezonski barem tri puta godišnje, u zimu, na proljeće te u ljeto. Terapija fotobiolaserom preporučuje se tijekom cijele godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.