Bosanska policija pretjerala u korištenju sile? Human Rights Watch traži istragu!

Foto: Facebook

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je u petak od vlasti u Bosni i Hercegovini temeljitu istragu o navodima da je policija u toj zemlji pretjerano koristila silu protiv nekih od sudionika prosvjeda koji su 7. veljače eskalirali u nerede pri čemu je veći broj ljudi ozlijeđen, a zapaljena su i sjedišta Predsjedništva BiH te županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli.

U izvješću iz Berlina koje je postavljeno na internetskoj stranici HRW-a navodi se kako je ta organizacija istražila 19 slučajeva navodne uporabe pretjerane sile protiv prosvjednika, novinara i "slučajnih prolaznika".

"Potpuno je neprihvatljivo što su pripadnici policije koristili prekomjernu silu na ulicama, ali i u pritvoru protiv miroljubivih prosvjednika uključujući žene i djecu. Vlasti BiH trebaju istražiti policijske službenike i poduzeti mjere protiv onih koji su odgovorni za to nasilje", izjavila je Lydia Gall za koju je navedeno kako je analitičar HRW za Balkan i istočnu Europu.

U izvješću HRW-a navedeno je i nekoliko iskaza osoba koje tvrde da su bile žrtve policijskog zlostavljanja, no pod punim je imenom i prezimenom citiran jedino 32-godišnji Aldin Širanović iz Tuzle, vođa neformalne skupine pod nazivom "Udar", koji je i pozivao na prosvjede. On je izjavio kako ga je nakon prosvjeda u Tuzli 5. veljače uhitilo i tuklo osam ili devet pripadnika interventne policije.

Policija je ranije odbacila optužbe za prekomjernu uporabu sile objavivši podatke kako je samo tijekom izgreda 7. veljače u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Zenici ozlijeđeno više stotina policajaca, dok je broj sudionika prosvjeda koji su potražili liječničku pomoć bio znatno manji.

"Policija je brutalno napadnuta", izjavio je 8. veljače ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH Dragan Lukač.

On je naknadno kazao kako je nužno istražiti zbog čega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) odbila zaštititi sjedište Predsjedništva BiH kada su ga napali nasilni prosvjednici i pritom podmetnuli požar.

Iz SIPA-e su odgovorili kako to nije njihova zadaća jer nisu ni nadležni niti osposobljeni za "kontrolu masa i suzbijanje nereda", a odgovornost za to prebacili su na županijske i entitetski MUP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.