Bugarska pobjednička stranka GERB sastavlja manjinsku vladu

Screenshot: YouTube

STRANKA desnog centra GERB, pobjednica bugarskih parlamentarnih izbora, potpisala je sporazum o manjinskoj koalicijskoj vladi, a novu bi vladu, koja treba hitno početi izvlačiti zemlju iz financijske i gospodarske krize, u petak trebao potvrditi parlament.

Stranka desnog centra GERB sastavila je vladu s pet malih, tržišno orijentiranih stranaka okupljenih u Reformistički blok. Čelnik GERB-a, bivši tjelohranitelj Bojko Borisov, trebao bi opet postati premijer ni dvije godine nakon što je početkom 2013. bio svrgnut uličnim prosvjedima.

Koalicijskim sporazumom izbjegnut je najgori scenarij - novi prijevremeni izbori te je uspostavljena peta vlada u samo dvije godine tijekom kojih je nestabilnost onemogućila svaki pokušaj reforme i iskorjenjivanja korupcije u najsiromašnijoj zemlji Europske unije.

Međutim, da bi mogla opstati u parlamentu, nova će koalicija ovisiti o još dvije stranke i to bi joj moglo vezati ruke u kreiranju politike i učiniti je krhkom i opet kratkotrajnom.

"Uložili smo goleme napore. Najmanje deset puta bili smo na rubu novih izbora. Učinili smo ozbiljne žrtve", rekao je Borisov nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma. Izrazio je nadu da će nova vlada biti "duljeg vijeka". GERB je osvojio najviše glasova na izborima 5. studenoga, ali ne i većinu.

Za ministra financija Borisov je imenovao 37-godišnjeg bivšeg bankara Vladislava Goranova iz svoje stranke. GERB će kontrolirati i sektor europskih fondova te infrastrukturu.

Trećina ministara dolazi iz Reformističkog bloka: ministri zdravstva, pravosuđa i obrazovanja, tri sektora u kojima je nužno provesti bolne reforme.

Borisov je odlučio na dužnosti ministra vanjskih poslova zadržati Daniela Mitova, također iz Reformističkog bloka, koji je taj resor vodio i u prijelaznoj vladi.

Prioritet nove vlade je rješavanje najteže financijske krize još od 90-ih

Nakon predstavljanja kabineta predsjedniku Republike Rosenu Plevnelijevu vladu treba u petak potvrditi parlament.

Prioriteti vlade bit će rješavanje najteže financijske krize od 90-ih godina, zbog čega je danas središnja banka oduzela licencu za rad banci Corporate Commercial Bank (Corpbank). Ta je banka zatvorena od lipnja, a njezin je glavni vlasnik optužen za pronevjeru.

Dugotrajna politička nestabilnost uzela je svoj danak u Bugarskoj. Strana su ulaganja oštro pala, gospodarski rast bi mogao usporiti na 0,6 posto u 2015. Agencija Standard & Poor's snizila je u lipnju Bugarskoj kreditni rejting na jednu razinu iznad 'smeća'.

Nova će vlada, između ostalog, morati odmrznuti stotine milijuna eura blokiranih u fondovima EU-a.

Prijevremeni izbori održani su kada je vlada predvođena socijalistima podnijela ostavku nakon jedva godine dana na dužnosti obilježene mjesecima uličnih prosvjeda zbog velike korupcije u toj zemlji od 7,3 milijuna ljudi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.