Burna saborska rasprava oko ukidanja ispravka netočnog navoda: "Želite zatvoriti usta oporbi"

INSTITUT netočnog navoda odlazi u povijest. Prijedlog izmjena saborskog Poslovnika obrazložio je zastupnicima predsjednik Odbora za Ustav Josip Leko. "Želimo povećati demokratičnost raspravljanja, zastupanja politika i politike bilo klubova, bilo pojedinaca, zastupnika u Hrvatskom saboru", rekao je Leko. Dao je Leko i statističke podatke. "Skoro 98 posto slučajeva poslovični institut ispravka netočnog navoda nije bio institut netočnog navoda nego je to bila replika", rekao je Leko.

"Želite zatvoriti usta oporbi"

Reagirali su HDZ-ovci Stjepan Milinković i Josip Đakić. "Povećati demokratičnost rasprave u Hrvatskom saboru? To je netočno. Evo meni se uzima glavni alat s kojim se znam služiti. Ja nisam od onih koji znaju reći da je 25 postotni PDV dobar, da je povećanje cijene plina dobro. Ja imam svoj način i kažem vrlo jednostavno domaćim rječnikom: `Ili ori, il' se pluga ostavi`", rekao je Milinković. Njegov kolega Đakić je dodao: "Želite zatvoriti usta oporbi", kratko je HDZ-ovac poručio vladajućoj koaliciji.

Mlakar: Ovo je opasan pristup ograničavanju govora

HDZ se protivi izmjenama saborskog Poslovnika kojima bi ispravak netočnog navoda postao stvar prošlosti. Davorin Mlakar u ime kluba je rekao da je riječ o opasnom pristupu ograničavanja govora. "Vladavina većine u demokraciji je normalna", kaže Mlakar, ali je naveo i opasnost ovog ukidanja: "Ali ne da se štiti pozicija izvršne vlasti do te mjere da se izvršna vlast postavlja iznad parlamenta i da u parlamentu izvršna vlast bude ona koja ima zadnju i odlučujuću riječ o svakoj temi o kojoj će parlament raspravljati", rekao je Mlakar.

Stazić: Važno je spriječiti destrukciju Sabora


"Važno je spriječiti destrukciju Sabora", obrazložio je izmjene Poslovnika kojima se ukida ispravak netočnog navoda SDP-ovac Nenad Stazić. Odbacio je prijedlog Laburista da se zastupnicima oduzima od plaće ako ne dolaze na sjednice.

Objasnio je to brigom za opoziciju. "Kad bismo uveli ovo pravilo kažnjavanja onda bismo oporbi, parlamentarnoj manjini, izbili jedan snažan adut, a to je rušenje kvoruma, neprestano propitivanje je li parlamentarna većina uopće većina ili nije", objasnio je Stazić i poručio kako bi bilo dobro uvesti Kodeks ponašanja zastupnika.

"Što se tiče Kodeksa za zastupnike, nadam se da kolega Stazić nije mislio da budemo svi uniformirani, da stavimo crvenu maramu i kapicu na glavu"

Replicirao mu je HDSSB-ov Zoran Vinković. "Što se tiče Kodeksa za zastupnike, nadam se da kolega Stazić nije mislio da budemo svi uniformirani, da stavimo crvenu maramu i kapicu na glavu", rekao je Vinković.

Leko: Replika omogućava da replicirate

Predsjednik Odbora za Ustav Josip Leko je objasnio je važnost replike. "Činjenica replike osigurava da ne možemo kazati `blago vama, zastupniče, vi možete kazati što god želite, a da vam nitko ne može reći da lažete ili da ste krivo rekli`. Replika omogućava upravo to - da replicirate, osporavate i Vladi i Klubu i bilo kome", rekao je Leko.

Novim Poslovnikom do većeg digniteta Sabora

"Ovaj poslovnik koji se bude mijenjao i dopunjavao, a opsežne su izmjene i dopune, ide u dva čitanja što je novost od 2000. godine do sada. Idemo raditi tako da nastojimo postići što više konsenzusa", objasnio je predsjednik Sabora Boris Šprem.  Cilj je izmjenama poslovnika doći do većeg digniteta Sabora, objašnjavaju vladajući.

Na posljednjoj sjednici Odbora za Ustav, puno bure izazvala je poslovnička mogućnost zapošljavanja u Klubovima zastupnika bez javnog natječaja. Šef Odbora Josip Leko, objasnio je da u tome nema ništa sporno, ali ni novo. "Ostaje na 15 zastupnika - jedan savjetnik. Ta okolnost je bila, ostala i u skladu sa Zakonom mora imati i uvjete i razloge za premještaj ako ga dobiva iz Uprave. Ako savjetnika dobiva izvana onda ga prima na određeno vrijeme i istekom mandata mu prestaje radni odnos", pojasnio je Leko

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.