Cameron najavio da će paralment 18. srpnja glasati o obnovi nuklearnih podmornica

Foto: FAH

BRITANSKI premijer u odlasku David Cmaeron najavio je u subotu da će parlament 18. srpnja glasati o obnovi britanskog nuklearnog arsenala u očitom nastojanju da istakne predanost svoje zemlje europskoj sigurnosti.

Britanija je podijeljena u stajalištu treba li zamijeniti postojeće podmornice Trident, a što je parlament načelno odobrio 2007. godine i postavlja se pitanje je li ta zemlja i dalje svjetska sila, piše Reuters. 

Četiri nuklearne podmornice

"Danas najavljujem da će parlament glasati 18. srpnja kako bi zastupnici poduprli obnovu cijele flote od četiri nuklearne podmornice", rekao je Cameron na summitu NATO-a u Varšavi.

Rekao je da cijela konzervativna stranka podržava obnovu četiri podmornice što bi trebajalo stajati najmanje 31 milijardu funti (39 milijarda eura).

Laburisti podržavaju obnovu no njihov sadašnji vođa Jeremy Corbyn, istaknuti aktivist protiv rata, tomu se protivi.

"Nuklearno oružje odvračanja važno je, po mojem mišljenju, ne samo za sigurnsot Britanije, već i, a to su naši saveznici priznali ovdje danas, za cijelu sigurnost NATO-a", rekao je Cameron.

Tu je odluku objavio pošto je NATO u subotu istaknuo važnost svog nuklearnog oružja za odvraćanje u završnog izjavi summita čime je zaoštrio ton u neizravnom upozorenju Rusiji.

Saveznici smatraju da Rusija previše govori o svojim nuklearnim kapacitetima, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi Rusija mogla sniziti ljestvicu za korištenje nuklearnog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.