Catherine Ashton prošetala Baščaršijom i pojela ćevape

Foto: Guliver Image/Getty Images

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Catherine Ashton stigla je sinoć u Sarajevo gdje će se danas susresti s predstavnicima institucija BiH i civilnoga društva nakon vala socijalnih prosvjeda i nasilja koje je izbilo u većem dijelu Federacije BiH tijekom veljače.

Ashton i specijalni izaslanik Delegacije Europske unije u BIH, Peter Sorensen, nisu mogli odoljeti poznatim sarajevskim ćevapima. Nakon obilaska sarajevske Vijećnice, prošetali su Baščaršijom te sjeli na ručak u jednu poznatu ćevabdžinicu.

Ashton je iskoristila malo slobodnog vremena i napravila nekoliko fotografija s terase Vijećnice.

Ashton se jutros susrela s članovima predsjedništva BiH, a predviđeni su i susreti s predsjedateljem Vijeća ministara i entitetskim premijerima, ministrom vanjskih poslova i predstavnicima civilnoga društva. Uoči posjeta visoka predstavnica Ashton je rekla da želi iz prve ruke čuti mišljenja o stanju u zemlji prije svega o ekonomskim i socijalnim problemima te je najavila potporu Europske unije.

"Važno je da vodstvo Bosne i Hercegovine odgovori na njihove zahtjeve (ekonomske i socijalne), a Europska unija će pomoći naporima koji će istinski donijeti korist građana BiH'', rekla je Catherine Ashton uoči posjeta.

Hrvatski i srpski politički predstavnici ne vide korist od dolaska Ashton

Politički čelnici u BiH iznijeli su različita očekivanja od dolaska visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku i eventualnih poruka Europske unije.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović koji je i čelnik HDZ-a BiH istaknuo je da ne vjeruje da će EU ponuditi novi pristup prema BiH, te da očekuju dogovor domaćih političkih snaga.


"EU ima svoje izbore. U sljedeća dva mjeseca svi ti ljudi moraju se baviti svojim aktivnostima, kao i mi svojim. Poruka je jasna: Ako želimo u Europsku uniju moramo sami shvatiti da je to naš posao da nitko izvana neće praviti jedno rješenje, koje će nam nuditi a mi ga opet odbijati", rekao je Čović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i dopredsjednik SNSD-a Igor Radojičić smatra da Europska unija želi naglasiti svoje zanimanje za BiH i nastavak integracija iako nije postignut napredak u provođenju reformi.

"Provođenje presude u slučaju Sejdić - Finci i mehanizam koordinacije su ključna pitanja koja su potpuno zakovana i vrlo su male šanse da se riješe u ovoj godini, a posebno prije početka službene izborne kampanje", rekao je Radojičić.

Čelnik Saveza za bolju budućnost BiH i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić rekao je da dolazak Ashtonove predstavlja ohrabrenje jer to znači postojanje velikog interesa Europske unije za BiH.

Nakon više susreta koje će imati tijekom dana visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, baronesa Catherine Ashton će se u popodnevnim satima obratiti novinarima.

Europska unija je zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te početak pregovora uvjetovala reformom Ustava i izbornog sistema kojim bi se omogućilo predstavnicima manjina da mogu biti birani na najviše državne funkcije, ali i da predstavnici mnogobrojnijih konstitutivnih naroda ne nameću predstavnike u vlast malobrojnijima kao što je to u nekoliko navrata bio slučaj s Hrvatima.

Vlasti također nisu usuglasile provedbu učinkovitog mehanizma koordinacije preko kojega bi više razina vlasti s jednim glasom pregovarale s Bruxellesom i provodile prilagodbu europskog zakonodavstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.