Crna nula: Njemačka uravnotežila proračun prvi put nakon 1969. godine

Foto: Hina

NJEMAČKA je uravnotežila federalni proračun prvi put u više od 40 godina zahvaljujući snažnom priljevu novca od poreza i zanemarivim kamatnim stopama.

Berlin je "crnu nulu" (schwarze Null, uravnoteženi proračun ili proračun u plusu) namjeravao postići ove godine, ali iz ministarstva financija u utorak javljaju da je cilj postignut u 2014., godinu dana prije zadanog roka.

Ovo je prvi put od 1969. da Njemačka godinu završava s jednakom količinom novca kojeg je potrošila, odnosno s potpuno pokrivenim troškovima. Prema pisanju Guardiana uspjeh će dati dodatni polet nastojanjima Angele Merkel da fiskalnu disciplinu nametne ostatku Europe.

Glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Peter Tauber kaže da je uravnoteženi proračun povijesni uspjeh koji šalje jasan signal ostatku Europe i Berlin predstavlja kao uzor koji dokazuje da se može živjeti "samo od onog novca koji je u koferima".

"Ovo označava prekretnicu u financijskoj politici: Mi smo konačno završili sa življenjem iznad naših mogućnosti i na kredit," rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.