Croatia Airlines restrukturiranjem predviđa smanjenje 10 posto zaposlenika

U MINISTARSTVU pomorstva, prometa i infrastrukture održana je prezentacija programa restrukturiranja Croatia Airlinesa. Razlozi za provođenje restrukturiranja prvenstveno leže u problemima s likvidnošću kompanije, većim kratkoročnim obvezama u odnosu na kratkoročnu imovinu te gubicima koji su dosegnuli razinu kapitala kompanije.

Poslovanje kompanije opterećeno je s 450 milijuna kuna manjka obrtnog kapitala, koji je nastao zbog akumuliranih gubitaka iz prethodnih godina, te nemogućnošću daljnje odgode plaćanja inozemnim dobavljačima.

"Iako je Croatia Airlines smanjio gubitak iz prethodnih godina, ti pomaci nisu dovoljni za redovito podmirenje obveza tvrtke. Stoga su ciljevi restrukturiranja tvrtke unapređenje poslovanja, postizanje solventnosti kompanije, stvaranje uvjeta za pokretanje investicijskih ciklusa, odnosno osiguravanje pozitivnih poslovnih tokova i time opstojnosti kompanije", pojašnjavaju iz Croatie Airlines.

Planom restrukturiranja predviđena je i konsolidacija po pitanju destinacija prema kojima će se letjeti kako bi se poboljšao financijski učinak letenja, kao i reprogramiranje novih investicijskih planova te zaduženja kod banaka. Predviđeno je da se planiranim koracima u procesu restrukturiranja ostvare uštede u iznosu od 284 milijuna milijuna kuna. Kako bi se održala stabilnost kompanije, planom restrukturiranja predviđeno je i smanjenje broja zaposlenika za otprilike 10 posto, što bi se trebalo realizirati kroz iduće dvije godine. Planom su predviđena i financijska sredstva za njegovo provođenje, a najveći dio tih sredstava rezerviran je za otpremnine i dokup staža zaposlenika. Otkazivanja radnih ugovora temeljit će se na stručnoj procjeni produktivnosti svakoga radnog mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.