DORH: Nikada nismo bili utjerivač dugova za ZAMP

Screenshot i video: Bujica (YouTube)

"DRŽAVNO odvjetništvo nikad nije bilo 'utjerivač dugova za ZAMP'", tvrdi DORH u priopćenju koje su objavili na svojim internetskim stranicama.

> Veliki poraz na sudu: Država više ne smije utjerivati dugove za ZAMP

Tu je tvrdnju u televizijskoj emisiji "Bujica" izrekao odvjetnik Vladimir Terešak, bivši dužnosnik općinskog i županijskog državnog odvjetništva.

"ZAMP je jedina firma u svijetu koja je utjerivala dugove ne plaćajući utjerivače. Odnosno, utjerivač dugova za ZAMP bilo je Državno odvjetništvo", rekao je Terešak dodavši da je "niz godina vršen reket nad ugostiteljima koji su morali plaćati ZAMP-u velike iznose".

"Bivši dužnosnik općinskog i županijskog državnog odvjetništva a sada odvjetnik Vladimir Terešak trebao bi znati koje su nadležnosti kaznenog a koje građansko-upravnog odjela državnog odvjetništva i slijedom toga začuđuje neistina koju je izrekao. Naime, po Zakonu o državnom odvjetništvu državno odvjetništvo nije ovlašteno i ne može zastupati udruge građana i nikada nije zastupalo ZAMP odnosno Službu zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (udruga građana koja se bavi zaštitom i promocijom hrvatskog glazbenog repertoara i kolektivnim ostvarivanjem prava autora glazbenih djela)", odgovaraju iz DORH-a.

Terešak je u emisiji "Bujica" izjavio da je DORH morao svaka tri mjeseca sistematski obrađivati kaznena djela povrede autorskih prava. Iz DORH-a odgovaraju da je to njihova međunarodna obveza, te da su informacije prosljeđivali Europskoj uniji.

"Vladimir Terešak kao dugogodišnji državni odvjetnik zna da je u ispunjenju međunarodnih obveza u vezi zaštite autorskih prava državno odvjetništvo pratilo i prati, sada na godišnjoj osnovi, kaznena djela kojima se povređuje intelektualno vlasništvo, ali također zna, jer je i sam redovito obavještavao, da se posebno prati počinjenje svih oblika teških kaznenih djela", poručuje DORH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.