Dačić dobio mandat za sastavljanje vlade: Ne zanima me "nebeska Srbija"!

VLADA srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona je dogovorena, a vođa socijalista Ivica Dačić danas je od predsjednika Tomislava Nikolića tražiti mandat za sastavljanje nove vlade - i dobio ga!

"Prihvatio sam odgovornost i stavio se u službu Srbije, nema povratka u devedeseta, ne zanima me "nebeska Srbija", nego sadašnjost i budućnost zemlje. Iako je danas Vidovdan, koji za nas ima veliko značenje i važnu simboliku, želio bih da danas Vidovdan ne bude vezan uz nebesku Srbiju nego da učinimo sve kako bi, buduči da ne možemo promijeniti prošlost, promijenimo sadašnjost", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare.

Iako se nakon parlamentarnih izbora činilo vrlo izvjesnim da će novu srpsku vladu formirati DS i SPS, sve se promijenilo nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobjedu odnio Tomislav Nikolić. Situacija se dodatno zakomplicirala jer se dvije stranke nikako nisu mogle dogovoriti o trećem partneru s kojim bi potpisale koaliciju. Dok je Tadić čvrsto zagovarao koaliciju s LDP-om, Dačić je inzistirao da u njoj budu Ujedinjeni regioni, na što Tadić nikako nije želio pristati. Danas bi, nakon puna dva mjeseca, napokon je stavljena točka na pregovore o formiranju vlade.

Nakon što su Dačić i Mlađan Dinkić dogovorili da će zajedno formirati koaliciju, krenuli su pregovori s Naprednjacima. Blic doznaje da su prvi formalni kontakti s tom strankom ostvareni prije dva tjedna, a jučer su se predstavnici triju stranaka sastali kako bi dogovorili još neke "detalje".

Osim premijerskoj mjesta i pozicije ministra policije, SPS-u bi trebale pripasti i fotelje ministra obrazovanja (Žarko Obradović) i zdravstva (Slavica Đukić Dejanović). Za potpredsjednicu vlade bila bi imenovana SNS-ova Jorgovanka Tabaković, a naprednjacima bi pripala i ministarstva pravosuđa i obrane.

Nikolić: Za Srbiju danas počinje izgradnja boljeg života

Nakon sastanka u Predsjedništvu Srbije, Nikolić je izjavio da ga je koalicija SPS-a, Partije Ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, uvjerila da ima parlamentarnu većinu.

"Danas je Vidovdan jedan od najvećih srpskih praznika, na današnji dan Srbija dobiva promjene koje predstavljaju novu stranicu u našoj povijesti. Dan kada ćemo početi izgradnju stabilnog državnog sistema, boljeg života za naše potomstvo i vratiti naciji ponos kakav smo nekada imali", istaknuo je Nikolić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.