Đakovački TaskForce uklonio Facebook profil koji je poticao na mržnju protiv tinejdžerki u tri države

Foto: Facebook

FACEBOOK profil čija je jedina svrha i namjena bilo klevetanje, sramoćenje, vrijeđanje i druge aktivnosti iz kategorije širenja mržnje skinuta je s interneta zahvaljujući timu koji djeluje u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja u Đakovu.

Razmjenu mržnje i omalovažavanja na stranici koja je uglavnom ciljala na tinejdžerke iz Hrvatske, BiH i Srbije, prije uklanjanja je pratilo više od 200.000 korisnika.

"TaskForce tim grupa je koja okuplja sedam članova/inženjera (računalna, mrežna i informacijska sigurnost), koji djeluju unutar Centra za edukaciju i prevenciju nasilja u svrhu detekcije, analize i uklanjanja neprimjerenog sadržaja koji se nalazi na internetu, ali i kao podrška MUP-u. U ožujku ove godine zaprimili smo prijavu o Facebook stranici koja je osnovana s ciljem omalovažavanja, sramoćenja i ismijavanja djevojaka iz osnovnih i srednjih škola i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije," rekao je o svrsi i djelovanju tima koji je uklonio profil voditelj Centra Dalibor Vlaho.



"Kao i uvijek, riječ je o standardnoj prijavi stranice, a takvih prijava imamo pet do deset dnevno. Tada nismo niti slutili da nas čeka toliko zahtjevan zadatak - ukloniti stranicu koju vode osnivači koji su i više nego obični korisnici. Pregledom prijavljene stranice uočili smo da je riječ o uistinu ozbiljnom problemu među mladima. Stranica je tada imala više od 50 tisuća korisnika (pratitelja), a sadržavala je više od 800 neprimjerenih fotografija, više od 60 minuta videozapisa koji nisu primjereni za mlađe od 18 godina te statuse uznemirujućeg sadržaja," rekao je Vlaho i pojasnio da su volonteri Centra za edukaciju i prevenciju nasilja prijavu proslijedili TaskForce timu zaduženom za otkrivanje i analizu potencijalno neprimjerenog sadržaja na internetu.

Primjena vlastite tehnike


"Krajem ožujka stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj. Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice)," otkrio je modalitete istrage za Glas Slavonije Vlaho.

Koristeći se vlastitim softverom TaskForce je kontinuirano pratio profil i zaključio da se ne radi o nasumično generiranom sadržaju već o ciljanom plasiranju podataka sa svrhom da se izazove mržnja. Tim je donio odluku da razotkrije tko je osnivač stranice, što mu je, prema riječima Vlahe, pošlo za rukom nakon samo nekoliko sati. TaskForce je potom preuzeo kontrolu nad stranicom i krenuo s uklanjanjem sadržaja.

"U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika (pratitelja), približno 2200 fotografija i više od tri sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da ni jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije," zaključio je u razgovoru s novinarom Glasa Slavonije Vlaho i usput otkrio kako je izvor i idejni začetnik iza profila porijeklom iz Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.