Dan je europskog broja 112: U Hrvatskoj 3.008.445 poziva u 2012. godini!

Foto: DUZS

Na DANAŠNJI dan 11. veljače, obilježava se Dan europskog broja 112. U Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj 112. Broj je dostupan za sve vrste hitnih situacija, u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazili u Hrvatskoj, a telefonski poziv je besplatan.

Pozive primaju operateri koji po hitnom postupku obavještavaju strukovno i teritorijalno nadležne hitne i inspekcijske službe, pružaju pomoć ili poduzimaju potrebne zaštitne mjere. Ovisno o potrebi, može se dobiti hitna medicinska pomoć, pomoć vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja ili drugih hitnih službi i operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja.

Taj je broj do danas stekao povjerenje hrvatskih građana, ali i turista, o čemu svjedoči 3.008.445 poziva u 2012. godini, od kojih je 7.486 bilo na stranim jezicima.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Dan europskog broja 112 obilježit će prigodnim programom za djecu.

Tako će djeca nižih razreda osnovne škole Julija Klovića iz Zagreba posjetiti Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje će im ukratko biti prezentiran rad Centara, a upoznat će se i s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi - vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS te kako ispravno postupiti u tim slučajevima.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.