Danas završava usmena rasprava pred arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom

Foto: Google Maps

DANAS završava usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred arbitražnim sudom. Tijekom rasprave, koja je počela 2. lipnja i odvijala se iza zatvorenih vrata, dvije su strane iznijele svoje argumente.

Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Presudu arbitražnog suda, koja je obvezujuća, treba očekivati potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

"Uloge su jasno definirane, pravila su precizno definirana, zna se tko odlučuje i zna se tko svaku odluku koju arbitraža donese mora prihvatiti. To vrijedi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Što god arbitraža odluči koliko god to bilo ili ne bilo nama po volji mi ćemo to prihvatiti, isto vrijedi i za Sloveniju", rekao je ranije premijer Zoran Milanović.

"Doticaj Slovenije s otvorenim morem je naš nacionalni interes, to je i u arbitražnom sporazumu, Slovenije u Haag odlazi s optimizmom", izjavila je članica slovenskog tima Simona Drenik..

"Očekujem točnu, u skladu sa svim pravilima presudu odnosno odluku ovog suda", rekla je pak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknuvši kako Hrvatska poštuje autoritet suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.